Hírek

2009.02.17. 17:21

Egy drámai komédiázó

Nem szereti átdolgozni a színdarabokat, mivel meggyőződése: a nézők az eredeti műben is megtalálják a mának szóló üzenetet. Koltai Róbert egy új filmre is készül, de ezt még titkolja.

Dián Tamás

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Koltai Róbert egy új filmre is készül, de ezt még titkolja.
[/caption]

– Decemberben mutatták be Székesferhérváron az ön rendezésében Gogol A Revizor című darabját, amely sokak szerint ijesztően mai problémákat feszeget. Mit aktualizált?

– Szinte semmit. Nem szeretem átalakítani a műveket. A revizorban nem azért ismerhetünk rá a mai korrupcióra és kisstílűségre, mert nekem ez volt a szándékom, hanem mert Gogol örök érvényű kérdéseket feszeget. Korántsem véletlen, hogy a polgármester, akit Mikó István alakít nagyszerűen, a darab vége felé azt mondja a nézőknek: „Mit röhögtök? Magatokon röhögtök!” Ezt nem mi találtuk ki, a szerző írta így.

– Melyik áll önhöz közelebb: a dráma vagy a komédiázás?

– Mindkettő fontos. A kritikusok talán egy kicsit jobban szeretik a vért, a szenvedést és a fájdalmat, de szerintem nem ez adja egy alakítás színészi értékét. A József Attila Színházban A miniszter félrelép című vígjátékot 12 éve, és a Balfácánt vacsorára címűt pedig több mint 10 éve játszuk, s mindkettő már a 300. előadáshoz közelít. Számomra ez a legfontosabb visszajelzés: a közönség elismerése.

– Ön nemrég szerepet vállalt Tóth Vera egyik videoklipjében. Hogyan találtak egymásra?

Koltai Róbert

Született: 1943. december 16-án.

Filmrendezései: Szamba, Sose halunk meg, A miniszter félrelép, Ámbár tanár úr, Csócsó, Világszám, Megy a gőzös.

Elismerései: Jászai Mari-díj (1976), a filmkritikusok díja (1978, 1982), érdemes művész (1985), SZOT-díj (1987), a filmszemle díja (1993) és közönségdíja (1996), Déri János-díj (1997), Karinthy-gyűrű (1998).

– Nem ismertem az énekesnőt személyesen, de egyszer felhívott, hogy eljátszanék-e a legújabb klipjében egy rendezőt. Miután elküldte a dalt, annyira tetszett, hogy igent mondtam neki. Kiváló hangulatú munka volt és jó társaságba is kerültem, hiszen Miller Zoltánnal és Pásztor Annával szerepeltem együtt.

– A verebek azt csiripelik, hogy nemsokára új film forgatásába kezd. Mi lesz ez?

– Erről február 23-án tartunk egy sajtótájékoztatót, addig nem tehetem meg, hogy bármit is mondjak, mert a fiam, aki a film producere, rettenetesen megharagudna. Egy biztos: különleges produkcióra készülünk, néhány bejelentésünknek nagy visszhangja lesz.

– Ön régebben Illetékes Elvtárs, majd Illetékes Úr volt. Mostanában miért nem hallhatjuk ebben a szerepben?

– Nem tudom, így alakult. A kabarénak viszont nem intettem búcsút. „Lerajzolom percek alatt” című műsorom sokáig a Karinthy Színházban volt látható, de most épp helyet keresek neki, mert a havi egy előadást kevésnek tartottam. Ebben is sok az improvizáció, hiszen ez az én igazi lételemem. Olykor előfordul, hogy Illetékest is kérnek tőlem a nézők, ilyenkor egy kicsit előbújik a régi figura. De magamtól már nem ébresztem fel.

Filmrendezései: Szamba, Sose halunk meg, A miniszter félrelép, Ámbár tanár úr, Csócsó, Világszám, Megy a gőzös.

Elismerései: Jászai Mari-díj (1976), a filmkritikusok díja (1978, 1982), érdemes művész (1985), SZOT-díj (1987), a filmszemle díja (1993) és közönségdíja (1996), Déri János-díj (1997), Karinthy-gyűrű (1998). Koltai Róbert egy új filmre is készül, de ezt még titkolja. Koltai Róbert egy új filmre is készül, de ezt még titkolja. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva