Hírek

2009.02.25. 14:49

Életveszélyes magánosítás - Az erdőket félti az LMP

Az Országgyűlés tegnap lezárta az új erdőtörvény tervezetének általános vitáját. Az új szabályozás néhány eleme előrelépést jelent, néhány azonban komoly veszélyeket hordoz magában - írja az LMP közleménye.

VGO

Például megnyitja az állami erdők privatizálásának lehetőségét, miközben gyengíti a természetvédelmi szempontok és a társadalom érdekeinek érvényesíthetőségét.

Az LMP ezért csak módosításokkal tartja elfogadhatónak a tervezetet. Hosszas törvény-előkészítés után a héten az Országgyűlés lezárta az 1996-os erdőtörvényt felváltó új szabályozás általános vitáját. A tervezet bizonyos elemeiben alkalmazkodik az erdőgazdálkodáshoz fűződő társadalmi elvárásokhoz.

Ilyen elem a természetességi kategóriák bevezetése és a természetkímélő szálaló gazdálkodás elfogadása, ami lehetőséget teremt a természetközeli módszerek elterjedésére. Ugyanez a tervezet egyúttal több veszélyt is előrevetít. Például az állami erdőterületeket korlátozottan forgalomképes tulajdonná nyilvánítja, anélkül, hogy a törvény pontosítaná, hogy milyen esetekben és feltételek mellett kerülhet erre sor.

Az LMP a megfelelő garanciák hiányában életveszélyesnek tartja a magánosítás lehetőségének megnyitását. A kérdést vagy a törvényben magában kell rendezni, vagy azzal egy időben el kell fogadni a biztosítékokat tartalmazó végrehajtási rendeletet is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva