Hírek

2009.02.25. 16:46

Elfogadták Kóka János meghívását a pártok

A parlamenti pártok a liberális politikus felvetésére a Reformszövetség javaslatairól egyeztetnének.

BAMA

Mindegyik parlamenti frakció azt jelezte, hogy részt vesznek majd csütörtökön azon az ötpárti egyeztetésen, amelyet Kóka János kezdeményezett - közölte szerdán az SZDSZ frakcióvezetője az MTI-vel. 

"Ma az egész nemzetközi sajtó Magyarország problémáival foglalkozik. Erről ír a Financial Times, az Economist. Erre figyelmeztet a Le Monde. A kialakult helyzetben nem engedhetjük meg azt a luxust, hogy egy ilyen minőségű koncepciót egyszerűen lesöpörjünk az asztalról" - mondta Kóka János.

Emlékeztetett arra, hogy az MDF és az SZDSZ már jelezte: támogathatónak tartja a Reformszövetség szakértőinek javaslatait. Hozzátette, hogy a két nagy párt egyelőre elutasítóan nyilatkozott a csomagról. A frakcióvezető utalt arra, hogy a helyzet ősszel, a plafontörvény megalkotásakor sem volt sokkal biztatóbb, de akkor türelmes tárgyalásokkal sikerült elérni, hogy az elképzelés többséget kapjon a parlamentben.

Kóka kedden megfogalmazott kezdeményezését indokolva úgy fogalmazott: a válság megoldásában érdekelt pártoktól elvárható, hogy vagy konkrét javaslatokkal álljanak elő, vagy az asztalon lévők közül válasszanak.

Véleménye szerint a Reformszövetség javaslatai egymást erősítik, megvalósításuk esetén a változások olyan kritikus tömege indulhatna be, amely új pályára állíthatja a magyar gazdaságot. Mivel az egyik rendszer átalakításának veszteseit, egy másik téren létrejövő pozitív változás révén kompenzálni lehet, így a társadalmi feszültségek sem növekednének. "Márpedig a térségbeli országok fejlődésének ez volt az egyik kulcsa" hangsúlyozta Kóka János.

Az SZDSZ frakcióvezető szerint ritka pillanat a magyar közéletben, amikor az Orbán- és a Horn-kormány volt miniszterei, liberális közgazdászok, az üzleti és a tudományos élet képviselői nemhogy közös hangot találnak, de közös javaslatcsomagot alkotnak.

"Senki sem gondolhatja, hogy ilyen tekintélyes emberek rosszat akarnának az országnak. Erre garancia az alkotók és a támogatók személye. Nem hibának, bűnnek tartanám, ha a parlament nem akarná megérteni ennek az üzenetét, és nem akarna szembesülni annak tartalmával" - fűzte hozzá Kóka János.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva