Hírek

2009.02.13. 15:06

Elítélte a gyűlöletkeltő kampányt az EP-delegáció

Közös politikai nyilatkozatban ítélte el a megfélemlítésre, gyűlöletkeltésre épülő, személyeskedő politizálást és kampányt az Európai Parlament (EP) három magyar delegációvezetője.

mti

A megbeszélésen a szabad demokraták részéről az azt kezdeményező Szent-Iványi István vett részt, az MDF-et Olajos Péter,  a szocialistákat pedig Tabajdi Csaba képviselte. A Fidesz a pénteki budapesti találkozó délelőttjén mondta le a részvételt. Az MTI kérdésére Szent-Iványi István úgy fogalmazott: a legnagyobb ellenzéki párt EP-listavezetőjének, Schmitt Pálnak az irodája azt közölte velük, hogy nem kívánnak részt venni a politikai kezdeményezésben.

A megbeszélés után, de még a nyilatkozat aláírása előtt tartott sajtótájékoztatón a szabad demokrata képviselő azzal indokolta a  találkozó létrejöttét, hogy az Eurobarométer felmérése szerint a  tagközösségben aggasztóan alacsony lehet az EP-választáson való  részvétel. A magyar politikai erőknek viszont közös érdekük, hogy minél többen járuljanak az urnák elé. Ahogyan azt a politikai  nyilatkozatba is belefoglalták, az Európai Parlament legitimitása a  választóktól ered, és az komoly csorbát szenved, ha a részvétel egy  kritikus szint alá süllyed.

Az elfogadott nyilatkozatban, amelyet a három aláíró fél önmagára nézve kötelező érvényűnek ismer el, a megfélemlítésre és  gyűlöletkeltésre épülő politizálás és kampány elítélése mellett  kitérnek arra is, hogy a választási harc során hangsúlyozni kívánják  az EP jogalkotási sikereit, az európai integrációban betöltött  szerepét és a voksolás valódi jelentőségét. A képviselők azt szeretnék, ha az európai parlamenti választási kampányban annak a "kompromisszumkeresésen, párbeszéden és  tolerancián alapuló politikai kultúrának" lennének a követei,  amelyet az elmúlt öt évben Strasbourgban és Brüsszelben ők maguk is  gyakoroltak.

Az MDF-es Olajos Péter a nyilatkozathoz azt tette hozzá, hogy a gazdasági válságra való tekintettel pártja célszerűnek és  példamutatónak tartaná, ha a korábbiaknál rövidebb, takarékosabb és  átláthatóbb kampány zajlana. A szocialista Tabajdi Csaba hangsúlyozta, hogy minél több embernek kell hitet tennie az európai elkötelezettség mellett, mert a válságból csak közös erővel lehet kilábalni.

A Fidesz távolmaradásáról beszélve Tabajdi Csaba azt mondta,  hogy az két dolgot jelenthet: a legnagyobb ellenzéki párt vagy nem  kívánja betartani a politikai nyilatkozatban leírtakat, vagy nem  akar olyan vállalást tenni, amelyhez később úgysem tartja magát.  Kijelentette, hogy a Fidesz 2001 óta a megfélemlítés, a gyűlöletkeltés és az ország megosztásának politikáját folytatta.  Hozzátette: ha nem tartják be a másik három párt által elfogadott elveket, akkor megnyilvánulásaikra a szocialisták a kampányban  válaszolni fognak.

Újságírói kérdésre válaszolva Szent-Iványi István és Olajos  Péter azt mondta, hogy legalább az öt évvel korábbi 38 és fél  százalékos részvételre számít, Tabajdi Csaba pedig azt hangsúlyozta,  hogy ha a választók 30-40 százaléka az urnák elé vonul, az  összhangban lesz az európai trendekkel. A sajtótájékoztató végén Szent-Iványi István bejelentette, hogy péntektől a ciklus végéig már nem ő, hanem Olajos Péter a magyar  EP-képviselők fórumának soros elnöke.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva