Hírek

2009.02.02. 11:11

Erwin Koeman: mindenben fejlődnünk kell!

Mindenben fejlődnie kell a magyar labdarúgó-válogatottnak Erwin Koeman szövetségi kapitány szerint.

mti

Erwin Koeman a távirati irodának adott exkluzív interjúban beszélt a Telkiben épülő edzőközpont várható hatásairól,  a világbajnoki selejtezőkről, a fiatal tehetségekről, a jövő szerdai, Izrael elleni barátságos mérkőzésről, valamint a márciusi, albániai vb-selejtezőről is.

„Nem lehet egyetlen játékelemet kiemelni. Ahhoz, hogy elérjük céljainkat, mindenben fejlődnie kell a csapatnak, a játékosoknak és persze nekem is” – jelentette ki a holland  szakember, aki tavaly májusban vette át a nemzeti együttes irányítását. „Amikor elkezdtük a közös munkát, nagyon keményen dolgoztunk, hogy sikereket érjünk el. Már az első, horvátok és görögök elleni meccsek kedvező benyomást keltettek bennem, de most azon kell dolgoznunk, hogy megtartsuk azt, amit eddig felépítettünk. Azóta a kedvező eredmények folytán, a nagyobb elvárás miatt a nyomás  is nagyobb a csapaton”.

Arra a kérdésre, hogy számára az eredmények vagy a jó játék-e a fontosabb, azt válaszolta, hogy ő elsősorban jó struktúrában  gondolkodik. Hozzátette, hogy az eredmények, valamint a mutatott  játék korántsem mellékes, mivel sorozatban három vereség ebben a szakmában bárkinek az állásába kerülhet, de szerinte ha alapvetően jó struktúrát sikerül kialakítani, az hosszú távon gyümölcsöző lehet. A játékosként 1988-ban Európa-bajnok szakvezető a  selejtezőcsoportra áttérve kiemelte, hogy rendkívül kiegyenlített a magyarok hatosa, ami némiképp meglepte, hiszen előzetesen  Portugáliát tartotta egyértelmű favoritnak.

„Teljesen nyílt a csoport, mert a portugálok váratlan vereséget  szenvedtek a dánoktól, és csak egy pontot szereztek Albánia ellen. Senki nincs biztonságban, s a lényeg, hogy a magyar válogatott  versenyben van. Nem tudok egyetlen meccset sem kiemelni, amely nagyobb jelentőséggel bírna a többinél, mert amíg van esély a kvalifikációra, addig minden találkozó ugyanolyan fontos, most a  legfontosabb a soron következő tiranai összecsapás március 28-án” – mondta Koeman, akinek irányításával a válogatott négy összecsapáson  szerzett 7 pontjával második a csoportjában Dánia mögött. A 47 éves szövetségi kapitány szerint a világ futballja kiegyenlítődött, ma már senki ellen nem lehet biztosra menni, mivel minden csapat számára adottak a megfelelő létesítmények, továbbá minden együttes fizikálisan felkészült, s futni, harcolni mindenki tud.

„Tíz-tizenöt éve ezek egyértelmű meccsek voltak, nem ritkán ötgólos különbségű eredményekkel. De ma már nem könnyű feltörni  olyan csapatok védelmét, mint például Albánia, vagy akár Málta, mert erőszakosan és agresszíven futballoznak. Ez nem jelent sem előnyt, sem hátrányt. Mindenkinek azonosak a feltételek, hiszen a magyar válogatott legyőzheti Portugáliát, de kikaphat Máltától, és ez szinte minden csapatra igaz”. Az albániai meccsel kapcsolatban megjegyezte, hogy Juhász Roland és Bodnár László eltiltás miatt nem játszhat majd, és helyetteseiket meg kell találnia. Hozzátette, bár vannak elképzelései a megoldásra,  túl korán van ahhoz, hogy erről beszéljen, mivel addig közel két  hónap van hátra, s egy váratlan sérülés keresztülhúzhatja a számításait. Továbbá addig Albánia találkozik Máltával, s szeretné kielemezni azt a találkozót, mivel jelentősen befolyásolhatja a döntéseit.


„Nagy kihívás az izraeli meccs, nem véletlen állnak a hazaiak a FIFA-világranglista 19. helyén. Stílusuk inkább a  dél-európai országokéhoz hasonlít, de jó felkészülési mérkőzés lesz  számunkra, mert idegenben egy kiváló gárdával találkozhatunk, így  lemérhetjük, hol tartunk jelenleg, és milyen formában vannak játékosaink” - mondta Koeman a jövő szerdai meccsről. Ugyanaznap rendezik a Málta-Albánia találkozót, amelyen kinn lesz a kapitány megfigyelője, hogy kielemezze a két soron következő ellenfél játékát, különösen az albánokét, ugyanis eddigi négy  meccsükön csak két gólt kaptak - igaz, mindkettőt a magyaroktól.

Csapatával kapcsolatban Koeman megállapította, hogy most már a  stabil kerettagok mintegy 70 százaléka játszik rendszeresen a klubjában, de örülne, ha ez az arány még tovább emelkedne. Arra a  kérdésre, hogy a magyar válogatottban van-e olyan futballista, aki  szerinte megállná a helyét egy elitklubban, a kapitány azt válaszolta: Gera Zoltánnak, Huszti Szabolcsnak vagy Juhász Rolandnak sikerülhetne, ha megkapnák a lehetőséget. A szakvezető télen többek között látta Juhász Rolandot, Tőzsér  Dánielt, Tóth Balázst, Tímár Krisztiánt, Bodor Boldizsárt, Vaskó  Tamást és Koman Vladimirt is játszani. Utóbbival kapcsolatban elárulta: nem beszélt vele arról, hogy az ukrán vagy a magyar  válogatottban kíván-e pályára lépni, mert nem szeretné befolyásolni őt. „Ez az ő döntése lesz. Tudja, hogy mi számítunk rá, és egyelőre örülünk, hogy az U21-es csapatban szerepel” - mondta Komanról Koeman, jelezve, hogy rendszeresen egyeztet az utánpótláscsapatokat felügyelő honfitársával, Wilco van Buurennel. Azt azonban nem kívánta elárulni, hogy a jövőben kiket építene be csapatába, mert azzal túl nagy terhet rakna a kiszemeltek vállára. Szerinte az U20-es gárdának nagy próbatétel lesz az olaszok elleni összecsapás, amelyen sokan kitűnhetnek majd, és felkelthetik a klubok  érdeklődését.

Koeman arról is beszélt, hogy a májusban megnyíló telki  edzőközpont nem elsősorban a nemzeti együttes eredményességét  befolyásolhatja, sokkal inkább a jövőépítés szempontjából  elengedhetetlen. „Nem ettől lesz jobb a válogatott teljesítménye, de ilyen  létesítmények nélkül lehetetlen sikereket elérni. Ez a futballnak jó, az utánpótláscsapatok profitálhatnak legtöbbet belőle, és a  tehetséggondozás révén persze a felnőtt válogatott is”.

Erwin Koeman kapitányi ténykedésének legszebb pillanataként a máltai győzelemre emlékszik, amikor a játékosok az öltözőben hangosan skandálták, hogy Magyarország. Szerinte ez mutatta azt a kiváló csapatszellemet, amely jellemzi gárdáját. A legrosszabb emlékként a svédek elleni vereséget említette, mert szerinte a válogatott jól játszott, mégis alulmaradt, így keserű szájízzel és hiányérzettel zárta a stockholmi túrát. Legzavaróbb körülményként a csapatot körülvevő negatív hozzáállást emelte ki, de hozzátette, úgy érzi, ez részben változott, többek között a svédországi produkciónak  köszönhetően, mert mindenki láthatta, hogy a válogatott nem félt  játszani, bátran futballozott, amit értékeltek is a szurkolók. Arra a kérdésre, hogy az Aranylabda-szavazáson kire voksolt, Zlatan Ibrahimovic, Steven Gerrard és Lionel Messi nevét sorolta fel.

mti Erwin Koeman -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva