Hírek

2009.02.15. 12:00

Eurovízió: eddig kettőből semmi

A Magyar Televízió (MTV) zsűrije már kétszer is döntött, de még mindig nincs magyar induló az Eurovíziós Dalversenyen. Az MTV szerint nem ők a felelősek azért, hogy két pályázó visszalépett, a zenész szakma szerint viszont etikátlan és röhejes ami a döntés körül itthon kialakult.

Fábos Erika

Először úgy volt, hogy Márk lesz a magyar versenyző a moszkvai Eurovíziós Dalversenyen. Addig, amíg a menedzsmentje rá nem jött, hogy az általuk nevezett dalt Svédország már betéve tudja. Ez azért bajos, mert a szabályok szerint csak új dallal lehet nevezni, olyannal, amit 2008. október 1-je után mutattak be.  Ez pedig nem volt az. A szerzemény ugyanis már évekkel ezelőtt elhangzott a svéd tévé valóság showjában.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Tompos Kátya nem tud részt venni a moszkvai versenyen
[/caption] 

„A sors úgy látszik, nem akarja, hogy kimenjek az Eurovízióra, de ez van” – mondta Mark. „Miután a döntés megszületett, és értesítettük a svéd szerzőt, kiderült, hogy a dalt már játszotta a tévé. Ez nem plágium, de a szabályoknak így nem felelt meg a szám. Amúgy három dallal neveztem az Eurovízióra. Ha egy másikkal mégis benn maradtam volna, akkor azon háborodna fel az egész ország, hogy előadó alapján választ a zsűri, és nem a dal alapján."

A Magyar Televízió nem késlekedett sokat, egy nap alatt kiválasztották az új jelöltet: Tompos Kátya – a Magányos csónak című dalát. A mű Pálvölgyi Géza szerzeménye és a Valami Amerika 2-ben hangzott el először, tehát a szabályoknak megfelelt volna. Ám Sony BMG bejelentette, hogy Tompos Kátya nem tud részt venni a moszkvai versenyen, mert színházi elfoglaltságai vannak. A pletykák szerint azonban nem az „elfoglaltságok” miatt lépett vissza a színésznő, hanem félt a botránytól, ami az Eurovíziós körül kialakult.

Sok szerencsénk eddig sem volt

Hazánkat hivatalosan először Bayer Friderika képviselte a versenyen 1994-ben Dublinban, s mindjárt a negyedik helyen végzett Kinek mondjam el vétkeimet? című dalával. Azóta is ez a legjobb magyar eredmény. Sem a V.I.P. (1997), sem Charlie (1998) nem aratott sikert, ezután sokáig nem is indult magyar. 2005-ben jött a Nox, akik a 12. helyig jutottak, majd 2007-ben Rúzsa Magdi lett a kilencedik. Tavaly Csézy még a döntőbe sem jutott be.

Szulák Andrea, az MTV zsűrijének tagja szerint a sem a zsűri, sem a televízió nem felelős azért, hogy két pályázó visszalépett. „Hogy lennénk azért felelősek, mert a kiadót nem tájékoztatta a dalszerző arról, hogy Mark dalát már egyszer előadták egy svéd tévéműsorban? – kérdezte Szulák Andrea. „Nem láthattuk az említett svéd adást, de valószínűleg a svédek se néznek túl sok magyar tévéshow-t. Kátya visszalépése pedig az ő döntése volt, amit tiszteletben kell tartanunk. Amikor döntöttünk, nem tudtuk, éppen kinek a számát halljuk, hiszen csak sorszámokat mondtak nekünk minden dal elindítása előtt. Minden dalt azonnal pontoztunk mind az öten. Ebből bontakozott ki egy erős élboly, aztán ezeket újra meghallgattuk." Zárt ajtók mögött és a hírek szerint 105 dalt, hat óra alatt.

A Magyar Könnyűzeneszerzők és Szövegírók Egyesülete tiltakozott az eljárás miatt, és kifogásolták, miért nem egy magyar szerzeményt választott ki a zsűri. „Etikátlan és érthetetlen, hogy az Európa-szerte népszerű dalverseny nemzeti indulójának kiválasztását Magyarországon miért a nyilvánosság teljes kizárásával bonyolítják le” – mondta Czutor Zoltán dalszerző. „Az Eurovízió küldetése a nemzetek közötti dalok versenyeztetése lenne. Blama, hogy egy svéd számmal akar próbálkozni a magyar versenyző.”

Tény azonban, hogy több országban is a köztévé saját zsűrije jelöli ki az indulót, ráadásul nincs semmilyen előírás arra, hogy a résztvevő televíziók milyen módszerrel válasszák ki az általuk benevezett dalt. Európában is előfordul, de ott nem zavar senkit, ha külföldi a zeneszerző, a szöveg írója vagy akár az énekes. Szulák Andrea szerint kár ezen rágódni, az viszont nem lenne tisztességes, ha menet közben változtatnának a pályázati és elbírálási feltételeken, így „hasonló mechanizmus szerint megyünk végig újra a dalokon, de a múltkori pontozást félretesszük, és tiszta lapot nyitva minden dalt meghallgatunk újra elölről.”

A zsűri tagjai:

Szulák Andrea előadóművész, az Eurovíziós Dalfesztivál első magyar versenyzője (1993)

Lengyel Zsolt nagyszabású színpadi produkciók televíziós rendezője, a Stúdió 80, a Legyen Ön is milliomos és a Megasztár című műsorok főrendezője, valamint díjazott reklámfilmes;

Szűts László a MAHASZ elnökségi tagja, több mai neves zenész felfedezője és elindítója;

Gundel Takács Gábor volt a Játék Határok Nélkül és az Eurovíziós Dalverseny kommentátora, illetve a Társulat műsorvezetője;

Harsányi Levente a Csináljuk a fesztivált! állandó műsorvezetője, valamint zenész és szövegíró, az Eurovíziós Dalverseny tavalyi nemzeti döntőjének műsorvezetője

Lengyel Zsolt nagyszabású színpadi produkciók televíziós rendezője, a Stúdió 80, a Legyen Ön is milliomos és a Megasztár című műsorok főrendezője, valamint díjazott reklámfilmes;

Szűts László a MAHASZ elnökségi tagja, több mai neves zenész felfedezője és elindítója;

Gundel Takács Gábor volt a Játék Határok Nélkül és az Eurovíziós Dalverseny kommentátora, illetve a Társulat műsorvezetője;

Harsányi Levente a Csináljuk a fesztivált! állandó műsorvezetője, valamint zenész és szövegíró, az Eurovíziós Dalverseny tavalyi nemzeti döntőjének műsorvezetője Tompos Kátya nem tud részt venni a moszkvai versenyen Tompos Kátya nem tud részt venni a moszkvai versenyen -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva