Hírek

2009.02.11. 15:06

Fehér: bizonytalan helyzetben van a közszféra

Stabilizálni kell a közszolgálati jogviszonyt, mert bizonytalan helyzetben vannak a szféra dolgozói, s egészségtelenül átpolitizálódott a közszolgálat – mondta Fehér József, a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének (MKKSZ) főtitkára az érdekképviseleti szervezet nyíregyházi regionális konferenciája közben tartott szerdai sajtótájékoztatóján.

mti

A közszolgálatban tevékenykedőket 2006-től "a politika egyes szereplői" bűnbakként kezelik, az állam "visszahúzó tömegének" tartják, s ez ellehetetlenítette a köztisztviselők és a  közalkalmazottak helyzetét - mondta a szakszervezeti vezető. Hozzátette: az elmúlt két évben a "politikai minősítés" a létszám 140 ezres csökkentésében, 90 ezer munkahely megszűntetésében is megnyilvánult. A jogviszonyban lévők száma a 2004-es 830 ezerről, 2008 novemberéig 680 ezerre csökkent. Fehér József szerint a koncepciótlan leépítés sok kárt okozott,  s ez jelentősen érződik a közszolgáltatások színvonalának romlásában is.

Az MKKSZ főtitkára úgy vélekedett, hogy a közszolgálati dolgozók a jelenlegi riasztó állapotban is képesek még a megfelelő szolgáltatásra mind az állampolgárok, mind a vállalkozói szféra  számára, de a stratégiai váltás már elkerülhetetlen. Mindenekelőtt - folytatta - a jogviszony stabilizálására van  szükség, hiszen a köztisztviselői, közalkalmazotti törvényt az  utóbbi időszakban már 52 alkalommal módosították. Erősítésre szorul  - állította - a tevékenység szakmai oldala, mivel szerinte  "egészségtelenül átpolitizálódott" a közszolgálat. Fontosnak  tartotta továbbá a versenyképesség megőrzését, benne a javadalmazás  rendezését is, mert "lenullázódott a korábbi tarifaemelés".

A sajtótájékoztatón Seszták Oszkár, a Szabolcs megyei önkormányzat fideszes elnöke a kialakult helyzetért a kormányt tette felelőssé és sürgette, hogy "ne felesleges bürokrataként, hanem  partnerként kezelje a kabinet a közszektorban, a költségvetési  szférában, illetve a közigazgatásban dolgozókat".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva