Hírek

2009.02.12. 10:31

Felfüggesztették két kórházi osztály működését

Két sürgősségi kórházi osztály működését felfüggesztették a regionális tiszti főorvosok, öt égéssebészeti, két traumatológiai és egy sürgősségi osztály esetében pedig visszaminősítési eljárást indítottak - értesült a Világgazdaság.

VGO

Öt égéssebészeti, két traumatológiai és egy sürgősségi betegellátó osztály progresszivitási szintjének visszaminősítése miatt indult eljárás, két sürgősségi kórházi osztály működését pedig felfüggesztették a regionális tiszti főorvosok. Ennek oka, hogy a gyógyításhoz előírt tárgyi vagy személyi feltételekben nagyobb hiányosságokat tapasztaltak. A felfüggesztett osztályoknak a létszámhiányt három hónapon belül, a tárgyi hiányosságokat legkésőbb három éven belül kell pótolniuk.

Az elmúlt egy évben komplex ellenőrzést kezdtek 97 kórház 272 sebészeti, urológiai, ortopédiai, traumatológiai, égéssebészeti és sürgősségi betegellátó osztályain. Mint Pintér Melinda, az Országos Tisztiorvosi Hivatal főosztályvezető-helyettese lapunknak elmondta: az ellenőrzéseket ez év végéig fejezik be, kiterjesztve az öszszes intézmény 25 orvosi szakmájára. A tapasztalatok segíthetik a minimumfeltételeket előíró rendelet átfogó vizsgálatát, módosítását.

A felfüggesztett kórházi osztályok intézményi menedzsmentjének – a fenntartóval egyeztetve – intézkedési tervet kell benyújtani a tisztiorvosi szolgálatokhoz, amelyek a hiánypótlásra előírt határidő leteltével utóellenőrzést végeznek. Akkor dől el, hogy folytathatják-e a gyógyítást. Ám a betegek addig sem maradnak ellátatlanul, a regionális ÁNTSZ-ek szükség szerint módosíthatják a beutalási rendet.
A legnagyobb gondot a szakdolgozók hiánya jelenti – mondta a főosztályvezető-helyettes. Ezt erősítette meg Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke is, aki szerint a pálya sem anyagilag, sem erkölcsileg nem vonzó, az idén például 1200-1400 szakdolgozó megy nyugdíjba, s csupán 150-200 ápoló végez az iskolákban.

Az egészségügyi tárca tűzoltásként közmunkások foglalkoztatását tervezi. Februárban öszszesítik a munkaügyi központok által jelzett jelentkezőket, s akik fönnmaradnak a szakmai szűrés rostáján, leendő munkahelyükön végzik a gyakorlati munkát. Áprilistól decemberig 800 közmunkás kezdheti el ténykedését az egészségügyben, foglalkoztatásukra egymilliárd forintot szán a Közmunka Tanács.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva