Hírek

2009.02.08. 16:51

Fellebbezés a heiligenkreuzi hulladékégető miatt

Fellebbezést nyújt be az Őrségi Nemzeti Park a burgenlandi hatóságok pénteki döntése ellen, amellyel első fokon engedélyezték a heiligenkreuzi hulladékégető megépítését - közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium sajtóirodája vasárnap.

BAMA

A magyar álláspont szerint a hulladékhasznosító művet az országhatártól lényegesen távolabbi helyen kell felépíteni, és a közös konzultatív csoport feladata a mindkét fél számára elfogadható alternatív helyszín kiválasztása - írta a környezetvédelmi tárca.

Magyarország még március végén levélben emelt kifogást az osztrák félnél a hulladékégető, valamint az ellen, hogy helyszínéül egy közvetlenül a magyar határ mellett található területet választottak.

A magyar fél azt javasolta az engedélyező hatóságnak, a tervezett formában ne fogadja el a beruházást. A magyar álláspontot - az Espoo-i Egyezmény szerint - mérlegelnie kell a burgenlandi hatóságnak, vétójogunk azonban nincs az eljárásban.

Az égető ellen már több magyar és osztrák környezetvédő szervezet, a Heiligenkreuz-cal szomszédos Mogersdorf képviselőtestülete, valamint Szombathely polgármestere is tiltakozott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva