Hírek

2009.02.19. 15:48

Felmentették Politkovszkaja gyilkosait

A moszkvai katonai bíróság felmentette azt a három férfit, akiket azzal vádoltak, hogy részt vettek Anna Politkovszkaja, a Kremllel szemben kritikus újságírónő meggyilkolásában.

BAMA

A bűncselekmény felbujtójának személyét ma is titokban tartják. Politkovszkaja családja üdvözölte az ítéletet, mert korábban sem hittek abban, hogy a megvádolt Mahmudov-fivérek gyilkoltak volna.

Felmentette az esküdtszék az Anna Politkovszkaja újságíró ellen elkövetett bérgyilkosságban bűnrészességgel vádolt személyeket csütörtökön a moszkvai körzeti katonai bíróságon. Az esküdtek egyértelműen úgy ítélték meg, hogy nem bizonyított, hogy Ibrahim és Dzsabrail Mahmudov követte volna el a gyilkosságot, továbbá Szergej Hadzsikurbanov, volt titkosszolgálati tiszt segített volna nekik a bűntény előkészítésében.

A perben nem szerepelt a bérgyilkosság megrendelője, akit a nyomozó hatóságok máig nem neveztek meg, valamint a gyilkosként körözött harmadik Mahmudov-fivér, Rusztam sem. A hatóságok szerint mindketten külföldön vannak. Hadzsikurbanov egy korábbi tárgyalási napon arról beszélt, hogy a nyomozók rá akarták bírni, tegyen terhelő vallomást Borisz Berezovszkij Londonban élő orosz milliárdosra, illetve magas rangú csecsenföldi tisztségviselőkre.

Politkovszkaját, a Novaja Gazeta című ellenzéki lap munkatársát 2006. október 7-én lőtték le Moszkvában, a saját háza lépcsőházában. Politkovszkaja a csecsenföldi konfliktus okainak és alakulásának, az emberi jogok csecsenföldi megsértéseinek feltárásával, az erről szóló oknyomozó cikkekkel szerzett magának hírnevet. A perben kiderült, hogy a gyilkosság előtt nem sokkal az orosz titkosszolgálat, az FSZB kikérte a migrációs szolgálattól Politkovszkaja címét és adatait.

A meggyilkolt újságírónő családja korábban is kételkedett a megvádolt személyek bűnösségében és az eljárás tisztaságában, és most üdvözölte az ítéletet. \"Ez a döntés egy ritka példája a jogállamiságnak Oroszországban\" - mondta a döntés után az Echo Moszkovi rádiónak Karina Moszkalenko ügyvéd.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva