Hírek

2009.02.20. 17:47

Félnek Madonna hangerejétől

Félnek a lótulajdonosok attól, hogy augusztus 22-én a Madonna-koncertet a tervek szerint a Kincsem Parkban tartják meg. A tiltakozással a zajszakértő és az állatvédők is egyetértenek.

Rados Virág

„Megvadulhatnak a lovak, földhöz verhetik, összetörhetik magukat, aminek következtében el is pusztulhatnak a hatalmas hangerő miatt” – mondta lapunknak Nagyváry Andrea, az Összefogás a Magyar Lóversenyzés Jövőéért Egyesület képviselője.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Rajongói roham
[/caption]

A lótulajdonosokat, zsokékat, hajtókat, idomárokat tömörítő civil szervezet fel van háborodva, amiért a Nemzeti Lóverseny Kft. nem egyeztetett velük az augusztusban tartandó Madonna-koncertről. Ehelyett a sajtóból értesültek róla, hogy az esemény helyszíne a Kincsem Park lesz.

„A lovaknak, különösen a versenylovaknak nagyon érzékeny a hallásuk – mondja Nagyváry Andrea. – El sem lehet képzelni, mi történne a 450 állattal a háromszor háromméteres bokszokban. Még a koncert hangerejénél sokkal kisebb zajtól is megijednek, megbokrosodnak.” Az egyesület képviselője egy, a napokban ismertté vált zajszakértői véleményt is említ, amelyben a szakember még sokkal súlyosabbnak ítéli a várható következményeket, mint a lótulajdonosok.

Rajongói roham: akadozik a jegyvásárlás

Több ezren akartak egyszerre jegyet venni Madonna budapesti koncertjére az árusítás első napján, pénteken. A Ticketpro nem bírta a rohamot. Madonna hot line vonala elérhetetlen volt. A rendszer gyakorlatilag összeomlott, mert a 10 órás nyitást követően körülbelül ötezren próbáltak egyszerre jegyet vásárolni az interneten. A jegyvásárlás a jegyirodákban is nehézkes. A Károly körúti előtt már a nyitáskor csaknem százméteres sor várakozott az utcán.

Nagyváry szerint az is gond, hogy a koncertre várt 70 ezer embernek csak kisebb része, mintegy 5-6 ezer személy fér el a lelátókon. A többséget három szektorba terelnék, amihez az egész versenypályát át kell alakítani. Arról nem beszélve, hogy ha a tömeg bejut az istállókba, akkor a lovakat még nagyobb veszély fenyegeti. Ez történt egy szerbiai lóversenypályán, ahol a 300 ló hiába kapott nyugtatót a fellépő szerb rockzenekar koncertje előtt. Megvadultak, istállóikba ráadásul a felajzott tömeg is betódult.

Pozitív példa viszont a 2007-es belgrádi Rolling Stones koncert. A szerb állatvédők akkor elérték, hogy ne a lóversenypályán legyen az esemény. Sok országban repülőtereken tartják a hasonló megashow-kat.
Az egyesület továbbra is hiába kér egyeztetést a Nemzeti Lóverseny Kft.-től. Ezt azért is sérelmezik, mert míg a cég állami pénzből gazdálkodik, addig ők sajátjukból fizetik a pályabérleti díjat. A civilek ügyvédek, állatorvosok, pénzügyi szakemberek és koncertszervezők bevonásával vizsgálóbizottságot alakítottak a témában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva