Hírek

2009.02.23. 15:35

Fidesz: Göncz Kinga lejáratta a magyar diplomáciát

A Fidesz szerint Göncz Kinga a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumával (KMKF) kapcsolatos nyilatkozatával lejáratta az Országgyűlést és a magyar diplomáciát - mondta Németh Zsolt (Fidesz) hétfői interpellációjában; a Külügyminisztérium államtitkára szerint a miniszter magánvéleményét ismertette.

mti

Németh Zsolt (Fidesz) szerint Göncz Kinga a Magyar Köztársaság külügyminisztereként nem tett mást egy februári nyilatkozatával, mint hogy gyengítette a magyar Országgyűlés tárgyalási pozícióját, valamint - nem először - lejáratta az ország  diplomáciai hitelességét. Az ellenzéki politikus emlékeztetett arra, hogy Göncz Kinga  február 17-én úgy nyilatkozott: érdemes lenne felülvizsgálni a KMKF-ről szóló országgyűlési határozatot.

A fideszes politikus szerint a miniszter erről a kérdésről  előtte nem konzultált sem az Országgyűlés vezetőivel, sem pártjaival, sem a határon túli magyar szervezetekkel. Németh Zsolt  szerint a fórum a nemzetközi joggal tökéletes összhangban működik, az azzal kapcsolatos szlovák kifogások pusztán politikai jellegűek.

Horváthné Fekszi Márta, a Külügyminisztérium államtitkára válaszában elmondta, hogy Göncz Kinga nyilatkozata személyes állásfoglalásnak tekintendő. Hozzátette: a kormányzat támogatja a KMKF működését, annak létrejöttét és tevékenységét hasznosnak tartja. Németh Zsolt a választ nem fogadta el, az Országgyűlés azonban 184 igen, 165 nem szavazattal és 16 tartózkodás mellett elfogadta.

mti -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva