Hírek

2009.02.19. 14:51

Fleck Zoltán: elképzelhető, hogy másodszorra nem támogatja a főbírójelöltet az OIT

Lehet számítani arra, hogy a teljes létszámra kiegészülő Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) másodszorra már nem támogatja Havasiné Orbán Mária főbírójelöltet

BAMA

Lehet számítani arra, hogy a teljes létszámra kiegészülő Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) másodszorra már nem támogatja Havasiné Orbán Mária főbírójelöltet; és ha ez így lesz, akkor az MSZP-frakció megint elbújhat az OIT véleménye mögé - mondta Fleck Zoltán jogszociológus az MTI érdeklődésére csütörtökön.

Az MTI annak kapcsán kérdezte a jogszociológust, hogy a korábbi tervekkel ellentétben mégsem szavaz a Legfelsőbb Bíróság elnökjelöltjéről hétfőn az Országgyűlés, mert az alkotmányügyi bizottság szerdán kialakított álláspontja szerint nincs újrajelölés, csak jelölés, így az OIT után még a parlamenti testület is meghallgatja a jelöltet. Így várhatóan a hétfői üléshez képest egy vagy két hét múlva szavazhatnak a képviselők a Legfelsőbb Bíróság elnökjelöltjéről.

Fleck Zoltán elmondta: álláspontja szerint nem olvasható ki a jogszabályokból, hogy még egyszer meg kellene hallgatni az OIT-nak és a parlamenti bizottságnak az egyszer már jelölt, majd meg nem választott, a köztársasági elnök által pedig újra főbírónak jelölt Havasiné Orbán Máriát, hiszen - mint fogalmazott "nem merült fel semmilyen új tény".

Mint mondta, nem arról volt szó, hogy azért döntött a parlament nemmel, és azért jelölte a köztársasági elnök újra Havasiné Orbán Máriát, mert nem állt rendelkezésre elég információ a parlamenti döntéshez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva