Hírek

2009.02.26. 17:07

Fogyassza ön is Haydn legkedveltebb ételeit

Szakácskönyv készült Joseph Haydn, osztrák zeneszerző kedvenc receptjeiből.

B. V.

A könyvet a közelmúltban a kismartoni (Eisenstadt) Esterházy-kastélyban mutatták be – Haydn csaknem harminc évig volt a család „házi zeneszerzője” az 1700-as évek végén. A kötet szerzője, Thomas Freudensprung osztrák színész és hobbiszakács 108 korabeli receptet gyűjtött össze, utalva a nagy zeneszerző 108 szimfóniájára. A receptek mellett az olvasók tulajdonképpen egy kulináris időutazáson vehetnek részt a könyv segítségével.

A leírt ételkülönlegességeket a mai kor ízlésvilágához igazították. Vannak köztük hagyományos magyar, burgenlandi, bécsi és angol fogások. A receptek azokból a régiókból származnak, amelyekben Haydn gyakran megfordult. A kétszáz oldalas, Haydn imád főzni („Kochen macht Haydn Spass”) című könyv számos korabeli, részben a zeneszerzőhöz kötődő anekdotával fűszerezi az étkezési szokások bemutatását. Kiderül például, hogy a zeneszerző imádta az édességet – köztük a marcipánt és a csokoládét –, valamint, hogy szenvedélyes horgász volt.

A könyvhöz egy CD-lemez is tartozik, amelyről Haydn asztali zenéje szól: a darabok hossza pedig elárulja, hogy annak idején mennyi időt szántak az egyes fogások elfogyasztására.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva