Hírek

2009.02.26. 10:30

Gazprom: március nyolcadikán újra zárulnak a gázcsapok?

A Gazprom már március 8-án újra beszüntetheti a földgázexportot Ukrajna számára, mivel az ukrán importőrnek, a Naftogaznak március 7-én kellene mintegy 400 millió dollárt fizetnie a februári szállításokért, de jelezte, hogy ezzel problémák lesznek - írja a Kommerszant című lap.

hvg.hu - Kommerszant

A Kommerszant a Gazprom keddi igazgatótanácsi ülésén elhangzottakat meg nem nevezett forrásra hivatkozva idézte. Eszerint Andrej Kruglov, a konszern gazdasági-pénzügyi osztályának vezetője kijelentette, hogy ha a Naftogaz 7-éig nem fizet, 8-án el kell zárni a csapot. Egy magas beosztású másik forrás azt mondta: „A Gazprom teljesíti a fogyasztókkal szembeni kötelezettségeit, és megfelelő mennyiségben szállít gázt, de a Naftogaznak kevesebbet ad majd, mert az ukrán vállalat nem fogja ingyen kapni a gázt.”

A Naftogaz azért nem tud fizetni, mert a hazai fogyasztók, elsősorban a távfűtőművek az esedékes összegnél jóval többel - február 20-i tájékoztatás szerint 558 millió dollárnak megfelelő összeggel - tartoznak, mivel nekik viszont a helyi önkormányzatok nem fizetnek. Csak a Kijevenergo tartozása állítólag mintegy 117 millió dollárnak felel meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva