Hírek

2009.02.09. 19:23

Gyújtogatók okozták az ausztráliai bozóttüzet

A legfrissebb, hétfőn este közzétett rendőrségi adatok szerint Ausztráliában már legkevesebb 171 ember vesztette életét az ország délkeleti részén napok óta tomboló bozóttüzekben. Két embert azzal vádolnak, hogy ők gyújtogattak.

BAMA

A The Australian című napilap értesülése szerint a hatóságok attól tartanak, hogy a halálos áldozatok száma akár a 230-at is elérheti. Victoria állam rendőrségének szóvivője elmondta, hogy a halálos áldozatok száma 171-re emelkedett. A hatóságok úgy vélik, hogy egyes vidéki településeken szándékos gyújtogatás miatt keletkeztek tüzek.

Kinglake településen, ahol a helybeliek többsége meghalt, Christopher Harvey túlélő magából kikelve mesélte, hogy a házak megsemmisültek, mindenkit az otthonában lelt a halál, mindenki meghalt.

Kevin Rudd ausztrál kormányfő "tömeggyilkosságnak" nevezte a tragédiát egy televíziós nyilatkozatában. Hozzátette, hogy megdöbbentette a halálos áldozatok magas száma.

Két embert - egy 31 éves férfit és egy 15 éves fiút - már vád alá is helyeztek szándékos gyújtogatás miatt.

Eddig közel 750 lakóház és számos autó vált a tűz martalékává, és mintegy 3300 négyzetkilométernyi területet perzseltek fel a lángok.

A leginkább érintett Victoria államban még mindig közel 30 helyen pusztít a tűz, és az erős, kiszámíthatatlan irányú szél miatt könnyen terjednek a lángok. A tűz mindent elpusztított, ami az útjába került. A lángok helyenként négyemeletnyi magasságba csaptak fel. Sok ember autójában halt meg menekülés közben. Volt, aki csak annak köszönhette életét, hogy medencébe, vagy víztározóba ugrott.

Várhatóan még napokig eltart, mire meg tudják fékezni a tüzeket. Nehezíti az oltást, hogy a meteorológusok szerint a 45 fok körüli perzselő hőség tovább fokozódhat. Az oltást 10 ezer tűzoltó végzi lankadatlanul, a munkálatokban repülőgépeket és helikoptereket is bevetnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva