Hírek

2009.02.03. 18:32

Gyurcsány szerint Orbán hazudik

Gyurcsány Ferenc szerint Orbán Viktor politikája kétkulacsos éás a pártelnök nyilatkozata "maga a hazugság"

BAMA

Gyurcsány Ferenc szerint Orbán Viktor politikája kétkulacsos: a választóinak a megértő, gondoskodó reformellenes arcát mutatja, a pénzügyi világhoz pedig "odadörgölőzik", hogy ő egy reformer. A miniszterelnök erről a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában beszélt kedden a Fidesz elnökének a Financial Timesban megjelent interjújára reagálva.

A kormányfő úgy fogalmazott: "maga a hazugság", hogy Orbán Viktor a világ legbefolyásosabb pénzügyi napilapjában reformerként tetszeleg, miközben Magyarországon "a reformok vad és ádáz ellenfelének mutatja a magát, aki megvédi az emberek érdekeit, és azt üzeni mindenkinek: szociális népszavazáson keresztül meghátrálásra lehet kényszeríteni a kormányt", amikor az felsőoktatási-, és egészségügyi reformot akar csinálni.

A hazug embert előbb utolérik, mint a sánta kutyát. Nem jó, ha az ember háta mögött összesúgnak, és összenevetnek, hogy ez a fickó hazudik - hangoztatta.

A kormány szerdai ülésén tárgyal a devizahitelesek megsegítéséről - mondta  Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Klubrádió Megbeszéljük című  műsorában kedden.

A kormányfő hozzátette: a kabinet azt a javaslatot tárgyalja, amely szerint a bajba jutott családok helyett valamely állami intézmény bizonyos mértékig, egy időre átvállalná az adósságot. Ezt azonban nyilvántartanák, és később vissza kellene fizetni - közölte.

Gyurcsány Ferenc szerint a bankokat rugalmasságra kell ösztönözni, de el kell fogadni, hogy a pénzintézetek mozgástere sem végtelen. Mint mondta, az állam a lehető leggyorsabban valamiféle segítséget nyújt, de nem fizeti ki más adósságát.

Azt meg tudja tenni a kormány, hogy a bankokkal együttműködve megadja a lehetőséget a nehéz helyzetbe került adósoknak, hogy egy átmeneti ideig ne fizessék a tőketartozást, és akár a kamatok törlesztéséhez is segítséget kaphatnak - mondta a miniszterelnök.

A kormányfő kérdésre válaszolva kitért arra: a gyes és a gyed összegéhez nem akarnak hozzányúlni, és nem akarják megvonni a családi pótlékot. Jelezte, a jelenlegi elképzelések szerint többet nyernek majd az átlagjövedelem felettiek a tervezett adócsökkentéssel, mint amennyit elveszítenek az családi pótlék adó alá vonásával.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva