Hírek

2009.02.19. 18:07

Hibás számlát kellett kiadnom, ki a felelős?

Olvasónknak, aki eladó egy könyvesboltban, főnöke utasítására az áfás számlákon olyan könyveket kell feltütetnie, amit a vevő akar, és nem azt, amit vásárolt.

Rados Virág

A fenti cselekedet jogszabályellenes. A számla kiállítójának a valójában vásárolt kötet adatait (szerzőjét, címét) kell feltüntetnie. A cégek nem élhetnek vissza szakkönyv-vásárlási jogukkal, amelynek örvén esetleg otthoni olvasásra szánt limonádé regényket költségelnének el.

Olvasónk, aki könyvesbolti eladó, most mégis vitába keveredett a főnökével. A munkáltató a forgalom fellendítésének szándékával arra utasította, tegyen eleget a vevők kérésének, és azt írjon a számlákra, amit ők akarnak. Ez adott esetben olyan könyv, amelyet az üzlet ráadásul nem is tart. Olvasónk fél tőle, hogy egy ellenőrzés alkalmával őt fogják megbüntetni, hiszen a számlán az ő aláírása látható.

Az úrnak nem lesz kára a dologból – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodánál. Egy cég által kibocsátott számlákért a cégvezető, a tulajdonos felel. Hiszen ő képviseli a vállalkozást. Őt, illetve a céget büntetik meg, ha arra kerül a sor. Ha pedig utasította az eladót a szabálytalanságra, az alkalmazott végképp nem vonható felelősségre.

Más kérdés, ha az eladó önhatalmúlag követi el a szabálytalanságot. A felelősséget ekkor a cégvezető átháríthatja rá. Belső jogviszony keretében felelősségre vonhatja, fegyelmivel sújthatja, el is bocsáthatja.

Amennyiben a főnök tagadja, hogy ő adta ukázba a szabálytalanságot, a munkavállalónak kell bizonyítania, hogy a dolog így történt. Ha pedig igazságtalanul kirúgják, munkaügyi bírósághoz fordulhat. Ha sikerül bebizonyítania, hogy főnöki utasításra szabálytalankodott, visszahelyezik az állásába.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva