Hírek

2009.02.21. 15:08

Hova menetelnek az aranyszobrok?

81. alkalommal osztják ki hétfő hajnalban az Oscar-díjakat, a lehetséges díjazottak között a tíz kategóriában jelölt Gettó milliomost című filmet, Pénelopé Cruzt, Meryl Streepet, Sean Pennt és a posztumosz díjra jelölt Heath Ledgert emlegetik a bennfentesek.

Europress-összeállítás

Aligha lehet szakmainak nevezni, de legbiztosabban a fogadóirodák tippjei alapján saccolhatja meg a Filmakadémia sokszor szeszélyesnek tűnő döntését az egyszerű mozilátogató. Amikor ugyanis az esélyeket elemzik, beleszámítják azokat a pletykákat is, amelyek a döntés után kiszivárogtak.

Csütörtökön például a Filmakadémia egy, magát megnevezni nem kívánó szakértő csoportja mondta el a Los Angeles Times-nak a „tippjeit”. A titokzatos társaság úgy vélekedett, hogy a különféle díjátadókon eddig is sikert sikerre halmozó Gettó milliomos, a néhai Heath Ledger (A sötét lovag), valamint Penélope Cruz (Vicky Cristina Barcelona) lesznek díjazottak a vasárnapi Oscar-gálán. A gála műsorvezetője, Hugh Jackman rá is erősített, amikor kijelentette: szerinte a 2008 januárjában meghalt Heath Ledger érdemli meg leginkább a legjobb mellékszereplőnek járó díjat Jokerként nyújtott alakításáért.

Legek az Oscar-díjban

Legidősebb nyertes: Jessica Tandy (Miss Daisy sofőrje) 81 évesen vette át a díjat

Legfiatalabb nyertes: Tatum O’Neal (Papírhold) tíz évesen kapta a szobrot

Legtöbb jelölés: Titanic – 14 kategóriában jelölték, 11-ben nyert

Legtöbb Oscar-birtokos: Walt Disney. 59-szer volt jelölt, 26 szobrot kapott

Legtöbb jelölés (színész): Meryl Streep (14) A legnagyobb fogadóirodák odds-ai ezzel megegyezően, meglehetősen szerény jövedelmet ígérnek, ha a felsorolt alkotókra, filmre fogadunk. Igaz, ezek a művek és művészek eddig is taroltak az idei díjátadókon, például a Golden Globe-on és a BAFTÁ-n. A nyertesek névsora már kedden kialakult: az Akadémia 5810 tagjának eddig kellett elküldenie szavazólapját. A Legjobb film kategóriában a már említett Gettó milliomos után a legesélyesebb a Benjamin Button különös élete Brad Pitt-tel és Cate Blanchett-tel a főszerepben, a legbizonytalanabb befutó pedig a Frost/Nixon című film.

A legjobb férfiszínész kategóriában a legesélyesebbnek a Mickey Rourke-ot (Pankrátor) tartják, a második Sean Penn (Milk), őt Frank Langella (Frost/Nixon) és Brad Pitt követi. A női szekcióban, a legbiztosabb befutó Kate Winslet (A felolvasó), a második pedig Meryl Streep (Kétely), őt Anne Hathaway (Rachel Getting Married) és Angelina Jolie (Elcserélt életek) követi.

Egy biztos: a hollywoodi Kodak színházban  már az utolsó simítások zajlanak. A nagyszabású műsort több mint 200 tévécsatorna közvetíti. Egy kis botrány azért máris alakulni látszik: Peter Gabriel megsértődött, és lemondta tervezett fellépését, noha a Down to Earth című száma a legjobb betétdalért járó díj jelöltjei között van. A brit zenész azzal indokolta távolmaradását, hogy a gála rendezői mindössze 65 másodpercnyi produkciót engedélyeztek számára.

Legfiatalabb nyertes: Tatum O’Neal (Papírhold) tíz évesen kapta a szobrot

Legtöbb jelölés: Titanic – 14 kategóriában jelölték, 11-ben nyert

Legtöbb Oscar-birtokos: Walt Disney. 59-szer volt jelölt, 26 szobrot kapott

Legtöbb jelölés (színész): Meryl Streep (14) oscar 81. alkalommal osztják ki hétfő hajnalban az Oscar-díjakat -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva