Hírek

2009.02.07. 17:31

Ismét húzunk a nadrágszíjon?

Egyelőre nincs konkrét elképzelése a kormánynak arról, miként lehet ezermilliárd forintot spórolni a költségvetésnek. A szükséges megszorításokról és átalakításokról vasárnap születhet döntés.

Árvay N. Tivadar

Az adó- és a szociális támogatási rendszer átalakításáról is tárgyalhat vasárnap a kormány az újabb rendkívüli ülésén. A múlt vasárnapi kibővített kormányülésen ugyanis nem született döntés a Gyurcsány Ferenc által bejelentett ezermilliárd forintos adóátcsoportosítás mikéntjéről. Akkor a kisebb létszámú parlament, az önkormányzati reform illetve a képviselői fizetések ellenőrizhető mederbe terelése volt napirenden.

A kormányülésen tárgyalhatnak az adó- és a szociális támogatás-, illetve a foglalkoztatási rendszer átalakításáról. Noha a héten több fórumon kész tényként beszéltek a 13. havi nyugdíj megszüntetéséről, valamint a gyes és a gyed idejének csökkentéséről, a miniszterelnök cáfolta ezeket a híreket. Gyurcsány Ferenc elmondta: „a szakértői anyagokban minden ott van, de mindennek az ellenkezője is”.

A Fidesz biztos az említett megszorítások megvalósulásában, hiszen a kormány részéről senki nem cáfolta a gyesről, a gyedről, illetve a nyugdíjakról szóló híreket. Daróczi Dávid ugyanakkor találgatásnak nevezte a Magyar Nemzetben az újabb megszorításokról megjelent híreket. „A találati arány most sem jobb, mint szokott lenni – tette hozzá a kormányszóvivő. – A kormány a tervek szerint csak a február 15-i ülésén fog tárgyalni azokról a javaslatokról, amelyek a foglalkoztatási rendszer, a szociális ellátások, illetve az adó- és járulékrendszer átfogó megújítását szorgalmazzák.”

Fidesz: Gyurcsány iszik, mi fizetünk

A miniszterelnök nem érti a kisemberek mindennapi megélhetési gondjait, sőt újabb brutális megszorításokkal bünteti őket – mondta tegnapi sajtótájékoztatóján Kontur Pál, a Fidesz munkás tagozatának elnöke. „A kocsmában a cechet valakinek állni kell. Ő iszik, mi fizetünk” – fogalmazott az ellenzéki politikus. Utalva a kormányfő vagyonnyilatkozatára hozzátette: az az ember, aki naponta 235 ezer forintból él, lehetetlen, hogy bele tudjon gondolni a napi megélhetési gondokkal küzdő melósok, kisemberek sorsába. „Gyurcsány Ferenc előbb gazdag lett, azután politikus, Orbán Viktor pedig előbb politikus lett, csak azután gazdagodott meg. Ez valóban érdemi különbség a két ember között” – reagált Daróczi Dávid a Fidesz bejelentésére. A kormányszóvivő szerint, ha Kontur arra kíváncsi, hogyan élnek a gazdagok, azt nyugodtan megkérdezheti Orbán Viktortól is.

Döntés tehát egyelőre nem várható, de a kormány terveiről több információ kiszivárgott. A kabinet több elképzelésről tárgyal párhuzamosan: a 13. havi nyugdíj átalakítása, a gyed és a gyes szigorítása, a családi pótlék rendszerének megváltoztatása illetve az adókedvezmények megszüntetése is napirenden van. A miniszterelnök a kormány döntéseiről azonban csak a február 16-i évindító beszédén számol be a Parlament előtt.

13. havi nyugdíj
Az elképzelések szerint ezt a juttatást 2010-től megszüntetnék illetve beépítenék a nyugdíjakba, de csak azok kapnák meg, akik 2010 előtt mentek nyugdíjba. Az új belépőknek nem járna.

Gyermekgondozási díj
A gyermekgondozási díj (gyed) folyósítását egy évre csökkentenék. A gyedre a jelenlegi szabályok szerint a gyermek két éves koráig jogosult a szülő.

Gyermekgondozási segély
A gyermekgondozási segély (gyes) folyósításának idejét két évre csökkentenék. A jelenlegi szabályok szerint a gyes a gyermek harmadik életévének betöltéséig jár.

Családi pótlék
A családi pótlékot befagyasztanák, s adóterhet nem viselő járandósággá válna, amelyet viszont az adó bevallásakor hozzá kellene számolni az összes jövedelemhez.

Adók átalakítása
A kormány tervei szerint csökkentenék a járulék-, és szja-terheket, valamint eltörölnék a különféle különadókat. Az így kieső bevételeket az áfa, illetve a jövedéki adó növeléséből fedeznék, és bevezetnék az egységes vagyonadót.

Költségcsökkentés
Az ezermilliárd forintos megtakarítás része lehet az egészségügyi alapok 30 milliárdos megvágása, illetve a minisztériumok kiadásainak 50 milliárdos csökkentése.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva