Hírek

2009.02.06. 18:40

Januárban ért Magyarországra a csődhullám

Az év első hónapjában egy híján 1400 vállalattal szemben indítottak felszámolási eljárást Magyarországon – ez minden idők legrosszabb havi adata – derül ki az Opten céginformációs szolgálat közleményéből.

VG

„Nem kérdés, ez a csődhullám kezdete” – jelentette ki Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója. Az adat tragikusságát jól mutatja, hogy 20 százalékkal múlja felül a korábbi legrosszabb hónapét, a múlt év novemberét, amikor 1166 céget számoltak föl. A felszámolások száma évről évre nő Magyarországon.

Tavaly összesen 11 504 társasággal szemben rendeltek el a bíróságok ilyen eljárást, ez több mint hatodával múlja felül a 2007-es adatot. Csorbai Hajnalka azonban úgy véli, a felszámolások számának növekedése az idén biztosan meghaladja az 50 százalékot, ez pedig 17 ezer esetet jelenthet. Ez a becslés azonban óvatosnak tekinthető, így a stratégiai igazgató szerint az év végéig akár 20 ezer felszámolást is elrendelhetnek.

„Sajnos a magyar vállalkozások szerkezete nagyon kedvez a dominóhatásnak, hiszen a rendkívül alacsony nyereséghányad és a kis tőkeerő mellett könnyen bekövetkezik a válság az életükben” – mondja a szakértő. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy sok cég egy lábon áll, akár a termékszerkezetét, akár a megrendelőinek számát nézzük, így ha állandó partnere nehézségekkel küzd, az végzetes hatással lehet a működésére.

A felszámolások száma a statisztikák szerint tavaly szeptemberben ugrott meg Magyarországon, azóta – december kivételével – minden hónapban meghaladja az ezret. Ezt azonban még nem érdemes feltétlenül a pénzügyi válság számlájára írni, hiszen a bíróságok néhány hónapos késéssel rendelik el az eljárásokat, inkább arra utalhat, hogy a gazdasági társaságok már a krízis kirobbanása előtt is nehézségekkel küzdöttek. 

A hátrányos helyzetű régió nincs hátrányban

Az eljárások számának alakulása csak kevéssé függ össze a földrajzi régiókkal. Tavaly például mindössze három megyében csökkent a felszámolások száma, közülük kettő, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén gazdasági szempontból kifejezetten hátrányos helyzetű az országos átlaghoz képest. Borsodban ennek ellenére csaknem 30 százalékkal esett az ilyen eljárások száma, Nógrádban pedig 11,5 százalékos csökkenést mértek. Jó néhány megyében azonban 50 százalékkal is nagyobb mértékben nőtt tavaly a felszámolások száma. A csúcstartó ebből a szempontból Győr-Moson-Sopron volt, ahol 76,7 százalékkal több, vagyis 318 cég ellen indult eljárás 2008-ban, mint az azt megelőző évben. Zala, Veszprém, Jász-Nagykun-Szolnok és Baranya megyében is több mint másfélszeresére ugrott tavaly a felszámolások száma.

VG A hátrányos helyzetű régió nincs hátrányban Az eljárások számának alakulása csak kevéssé függ össze a földrajzi régiókkal. Tavaly például mindössze három megyében csökkent a felszámolások száma, közülük kettő, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén gazdasági szempontból kifejezetten hátrányos helyzetű az országos átlaghoz képest. Borsodban ennek ellenére csaknem 30 százalékkal esett az ilyen eljárások száma, Nógrádban pedig 11,5 százalékos csökkenést mértek. Jó néhány megyében azonban 50 százalékkal is nagyobb mértékben nőtt tavaly a felszámolások száma. A csúcstartó ebből a szempontból Győr-Moson-Sopron volt, ahol 76,7 százalékkal több, vagyis 318 cég ellen indult eljárás 2008-ban, mint az azt megelőző évben. Zala, Veszprém, Jász-Nagykun-Szolnok és Baranya megyében is több mint másfélszeresére ugrott tavaly a felszámolások száma. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva