Hírek

2009.02.24. 14:42

Keller: szigorú feltételek alapján vehető igénybe a munkanélküliek lakáshitele

Csak az az álláskereső kaphat a lakáshitelére készfizető kezességet az államtól, aki 2008. szeptember 30-a után vesztette el munkáját, és vállalja, hogy hiteléből legalább havi 10 ezer forintot törleszt - mondta a Pénzügyminisztérium államtitkára kedden az Országgyűlésben.

mti

A munkanélküliek lakáshiteléről szóló törvényjavaslat expozéjában Keller László elmondta: a beavatkozást az indokolja, hogy a munkanélkülivé vált emberek lakhatásának biztosítása növelné  az állam és a helyi önkormányzatok szociális kiadásait, a  lakóingatlanokkal kapcsolatos kényszerintézkedések negatívan  hatnának az ingatlanpiacra, a lakóingatlanok leértékelődése miatt  pedig újra kell minősíteni az ügyfeleket. Az is indokolja a beavatkozást, hogy a hitelintézetnek magasabb  tőkét kellene rendelnie a kintlévőséghez, amelynek következtében  tovább gyűrűzne a pénzügyi válság, azt pedig csak újabb állami beavatkozással lehetne elkerülni.

Keller László kiemelte, a kormány figyelembe vette, hogy minden egyes szerződés más időben jött létre, ezért a devizaárfolyamok változásai sem azonos mértékben érintik a lakosságot. Szólt arról is, hogy korábban a Pénzügyminisztérium megállapodást kötött a hitelintézetekkel, amelynek alapján az adós  kérheti az átütemezést, s tartozásának forintra váltását. Keller László a jogosultság feltételeit ismertetve egyebek között elmondta, hogy a lehetőséget az a 20 millió forintnál nem nagyobb eredeti hitelösszeggel rendelkező adós kaphatja meg, akinek  a hitel fedezetéül lekötött lakáson kívül nincs másik lakása, és családjával ebben lakik. A devizahitelt a folyósításkor érvényes devizaárfolyamon kell forintra átszámítani a 20 millió forintos korlát miatt - tette hozzá.

Ha a természetes személy megfelel a feltételeknek, akkor ez év szeptember 30-ig kezdeményezheti a pénzügyi intézménynél a hitel- és  kölcsönszerződés módosítását. Keller László azt is kérte, hogy a módosító indítványokat úgy nyújtsák be a képviselők, hogy a jövő héten már sor kerülhessen a  zárószavazásra. Mint mondta, a hatályba lépésnek további feltétele az, hogy az Európai Bizottság jóváhagyólag tudomásul vegye a kormány szándékát,  illetve az Országgyűlés döntését.

mti Keller László -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva