Hírek

2009.02.19. 14:58

Kilényi Géza: Szakítani kell a kis és olcsó állam illúziójával!

Szakítani kell a kis és olcsó állam illúziójával - mondta Kilényi Géza volt alkotmánybíró a Parlamentben a Magyar közigazgatás korszerűsítése című konferencián csütörtökön.

BAMA

"Én is bedőltem a rendszerváltás idején annak az álomnak, hogy a piacgazdaság nagy mértékben helyettesíti az államot", a piac minőségi alapon automatikusan szelektál, de ez mára köddé vált - fogalmazott a közigazgatási szakember.

A munkához való jog kapcsán például az államnak törvényben kell szabályoznia a nagy munkavállalói csoportok jogait és kötelezettségeit, ezeket a törvényeket hatóságoknak kell ellenőrizniük, betartatniuk, bírósági és mediációs rendszert kell működtetni a munkaügyi viták elrendezésére, valamint munkaközvetítői rendszert, gondoskodva a munkanélküliek képzéséről és szociális intézményhálózatot fenntartva a munkanélküliek számára. És ez csak egyetlen terület, ahol az állam jelenléte nélkülözhetetlen - jegyezte meg Kilényi Géza.

"Miért kell a közigazgatás csúcsszerveit folyamatos mozgásban tartani, újabban már nemcsak kormányváltáskor, hanem menet közben is", holott minden ilyen átszervezés fél évre visszaveti az érintett szerv munkáját? - vetette fel a szakember.

Példaként említette, hogy az egyik kormány létrehozta az ifjúsági és sportminisztériumot, a következő csinált belőle gyermek, ifjúsági és sportminisztériumot, a harmadik pedig megszüntette a tárcát, feladatait pedig szétosztotta a többi minisztérium között.

Manapság a közigazgatás legkülönbözőbb területein hirdetik meg "esztelenül" a zéró toleranciát. Jó példa erre a szmogriadó, melynek megalkotásakor senki sem gondolta végig, milyen kapcsolódó jogi lépésekre és szervezési intézkedésekre van szükség, és olyan alapvető dolgok sem voltak egyértelműek, hogy például miként kell kihirdetni a szmogriadót, kik élveznek alóla mentességet és hogy vannak-e szankciói a rendelkezés megsértésének - mondta Kilényi Géza, aki hevesen bírálta az egészségügyi reform előkészítetlenségét, megszervezésének szakszerűtlenségeit is.

' '' -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva