Hírek

2009.02.09. 16:07

Kína nem haragszik a cipődobáló diákra

Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök arra kérte a cambridge-i egyetemet, hogy legyen elnéző azzal a német diákjával, aki február elején feléje hajította cipőjét az intézményben tartott előadás közben. Az intézmény német hallgatója ezen a héten áll bíróság elé.

BAMA

"A legjobb segítség egy fiatal diák számára az oktatás, és remélem, hogy lehetősége lesz folytatnia a tanulást" - olvasható a miniszterelnök levelében, amelyet Kína londoni nagykövetsége tett közzé a hét végén, és amelyet hétfőn idéztek hírügynökségek. A miniszterelnök reményét fejezi ki, hogy a diák belátja hibáját, és formálódó világnézetét arra használja, hogy megismerje a "valódi" Kínát.

Ven Csia-pao február 2-án tartott előadást a nagy múltú brit egyetemen, amikor a német diák, Martin Jahnke megpróbálta sportcipőjével eltalálni. A tettes cipője elhajítása közben azt kiabálta: "Ez botrányos. Hogy lehet, hogy az egyetem hasra vágódik ez előtt a diktátor előtt?" A lábbeli nem találta el a politikust, tőle egy méterre a pódiumra esett. A huszonhét éves diák ezen a héten áll bíróság elé, elmarasztaló ítélet esetén legfeljebb fél év börtönnel, illetve közel ötezerhétszáz eurós pénzbírsággal sújthatják.

A kínai miniszterelnök megemlíti, hogy a történtek után a diák és az egyetem is azonnal bocsánatot kért. Felhívja a figyelmet ugyanakkor arra is, hogy a cipődobálást nagy felháborodást váltott ki a hallgatóság körében és az egész kínai népben, megtépázta továbbá a cambridge-i egyetem tekintélyét Kínában. "A diák cselekedete azt mutatja, hogy alapvető ismeretek is hiányoznak Kínáról" - áll a kormányfő közleményében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva