Hírek

2009.02.24. 07:36

Kötelező: a csekk helyett a nyilvántartást ellenőrzi a rendőr

A novembertől december végéig zajló váltási időszakon kívül kevés szó esik a kötelező biztosításról. Év elején az okoz még némi izgalmat, ha az ügyfelek késve kapják meg a csekket, amelyen a biztosítás díját befizethetnék.

ÁNT

Az ellenőrzéseknél viszont a rendőrök az igazolószelvényt kérik, hiszen az autós ezzel bizonyíthatja, hogy érvényes biztosítással rendelkezik. A papírok ugyanakkor felesleges: a rendőrség ugyanis hozzáfér a központi kötvény-nyilvántartáshoz, amelyben a biztosítással rendelkező autósok adatai szerepelnek. A bökkenő az, hogy ez a rendszer nem naprakész, ezért időnként csak a sárga csekk igazolhatja a biztosítás meglétét.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás elektronikus ellenőrizhetőségének megteremtéséről kezdeményezett egyeztetést Kondorosi Ferenc, az Új rend és szabadság program kormánybiztosa. A megbeszélésen az érintett tárcák és a rendőrség illetékesei mellett részt vett a Nemzeti Közlekedési Hatóság illetve a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatal (KEKKH). Utóbbi szervezet üzemelteti az említett nyilvántartást, amelyre az adatokat a biztosítóknak kellene feltölteniük. Elvileg a rendszerből kiszűrhetők a bliccelők, számos esetben mégsem állapítható meg, hogy az ellenőrzött gépjárművezető rendelkezik-e érvényes felelősségbiztosítással.

A felek egyetértettek abban, hogy a jelenlegi rendszeren változtatni kell: megkezdődött a munka, amelynek célja egy naprakész, a rendőrség számára használható, elektronikus kötvény-nyilvántartási rendszer létrehozása. Ennek köszönhetően a gépjármű tulajdonosoknak csak rövid ideig, a szerződéskötés időszaka alatt kellene maguknál hordaniuk az igazolásokat, és a hatóság sem igényli majd olyan adat igazolását, amelyet maga is nyilvántart.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva