Hírek

2009.02.01. 01:19

Kötelező standolás: minőségromlás és választékcsökkenés?

Vasárnaptól kötelező az égetett szeszek napi készletnyilvántartása a vendéglátóipari üzletekben. Az új jogszabály ellen hetek óta tiltakoznak az érintettek, mert véleményük szerint a rendelkezés ellehetetleníti a szakmát.

ÁNT

„Noha a jogalkotók azt sugallják, hogy a készletnyilvántartás egy egyszerű standolás csupán, amelyet a vendéglátósok naponta elvégeznek, a valóságban egy teljes napi leltárról van szó – mondta el lapunknak Hülvely István, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének elnöke. – Az egyszemélyes kocsmákban talán nem okoz akkora gondot az adminisztráció, de ott, ahol több pulton, több helyszínen folyik a kiszolgálás, folyamatos mozgás van a raktár és a kiszolgáló helyek között, irreálisan sok munkával, rengeteg idővel jár a készletek összesítése. Ez hosszú távon mindenképpen a választék csökkentésére kényszeríti a vendéglátóhelyeket.” Az ország számos vendéglátóhelyén máris tapasztalható a készletek csökkentése. Van ahol azért, mert nem tudják elvégezni a leltározást, máshol azért, hogy így tiltakozzanak a jogszabály ellen. Néhány helyen csupán egyféle égetett szeszt kínálnak a vendégeknek.

A szakma képviselői szerint a jogalkotók azt sem vették figyelembe, hogy bizonyos termékek esetében a folyamatos átöntögetés már rövid idő után minőségromlással jár. A fényérzékeny termékeket védő, átláthatatlan üvegekből ugyanis muszáj kiönteni az italt a mennyiség megállapításához. „Nincs abszolút tiszta edény. Ha egy italt háromszor, négyszer kiöntögetnek, az már nem az lesz, mint az eredeti volt. Ráadásul a méricskélés mennyiségvesztéssel is jár” – teszi hozzá Hülvely István. A vendéglátósok arra figyelmeztetnek, hogy a termékválaszték csökkenése a forgalom visszaesését okozza, s ennek következtében állások szűnhetnek meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva