Hírek

2009.02.16. 07:09

Leállhat a termelés Eger legnagyobb munkaadójánál

A ZF Hungária Eger legnagyobb iparűzési adót fizető cége, számos szervezet mecénása, az OB I-es vízilabdacsapat névadó szponzora egy őrző-védő társasággal való vitája miatt bizonytalan időre leállítani készül a termelését.

Sike Sándor

[caption id="" align="alignleft" width="300"] Az egri ZF Hungária Kft. elnök-igazgatója dr. Ulrich Diller megkérdőjelezi a jogbiztonságot.
[/caption]Az egri ZF Hungária Kft. elnök-igazgatója dr. Ulrich Diller pénteki rendkívüli sajtótájékoztatóján tett bejelentést arról, hogy hétfőn kénytelenek lesznek hazaküldeni a dolgozókat. Elmondta azt is, hogy a gyár bezárását addig tartják fenn, amíg helyre nem áll a vagyon- és jogbiztonság, ami akkor borult fel, amikor a korábbi őrző-védő cég nem volt hajlandó átadni a szolgálatot a ZF új szerződött partnerének.

Dr. Ulrich Diller tájékoztatása szerint az Őrmester Vagyonvédelmi Zrt. szolgálatban lévő emberei csütörtökön sztrájkot hirdettek, aminek következtében két órára teljesen védelem nélkül maradt a gyár, illetve négy órán keresztül csak részleges biztosítás történt. Este a ZF emberei vették át az őrzést, a hevesi megyeszékhelyen működő, sebességváltókat gyártó cég pedig azonnal szerződést bontott, és egy másik szolgáltatóval állapodott meg a biztonsági feladatok ellátásáról. A „háborúság” akkor robbant ki, amikor a péntek délutáni szolgálatváltáskor a korábbi őrző-védők nem voltak hajlandók átadni a szolgálati helyeket.

A gyár területén működik egy másik, kormányműveket gyártó cég, a ZF Lenksysteme Kft. is. A vagyonvédő céggel kirobbant vita ezt a kisebb létszámú társaságot is érinti. A ZF menedzsmentje pénteken délután értesítette a rendőrséget. A kiérkezett járőr parancsnoka viszont azt közölte, hogy nincs lehetőségük beavatkozni. Később Eger polgármesterével is tárgyalt a ZF elnök-igazgatója, de tőle sem kapta meg a várt segítséget.

„Felvetődik a kérdés, hogy miféle jogbiztonság van itt” – fogalmazott dr. Ulrich Diller, aki a továbbiakban hangot adott azon véleményének, hogy a város nem megfelelően kezeli a legnagyobb adózójával való kapcsolatokat. Szántó Gábor, az Őrmester Vagyonvédelmi Zrt. régióigazgatója szerint csütörtökön nem sztrájk volt, hanem néhány munkatársuk szabotálta a munkát, elhagyta szolgálati helyét. A ZF a szabotázs következtében felmondta a 2008 közepétől velük fennálló szerződést. E lépés körül jogvita van, de a vagyonvédő cég úgy látja, hogy továbbra is élő a szerződésük.

Habis László, Eger polgármestere az elhangzottakra reagálva kijelentette: a város önkormányzata megkülönböztetett figyelemmel követi a legnagyobb iparűzési adót fizető céget, ám a pénteken kirobbant konfliktusba beavatkozási lehetőségük nem volt. A polgármester időközben tárgyalt a megyei rendőrfőkapitánnyal és a városi kapitánnyal is, de ők sem láttak lehetőséget a közbelépésre.

Ez nem a médiára tartozik?

Szombat délután Mészáros Zsolt, az Őrmester vagyonvédelmi zrt. vezérigazgatója azt mondta: a magyar biztonsági cég európai módon, jogszerűen járt és jár el, s a ZF Hungária biztonsági érdekeinek figyelembe vételével, a megbízási szerződésében foglaltaknak és a magyar jogszabályoknak megfelelően látja el a terület vagyonvédelmi feladatait. „A leghatározottabban állítjuk, hogy az üzem vagyonvédelme maximálisan megoldott, a kötelezettségünket maradéktalanul teljesítettük és a jövőben is így járunk el. A ZF által gerjesztett vitás kérdést nem a média igénybevételével kell rendezni” – közölte a vezérigazgató.

Sike Sándor Ez nem a médiára tartozik? Szombat délután Mészáros Zsolt, az Őrmester vagyonvédelmi zrt. vezérigazgatója azt mondta: a magyar biztonsági cég európai módon, jogszerűen járt és jár el, s a ZF Hungária biztonsági érdekeinek figyelembe vételével, a megbízási szerződésében foglaltaknak és a magyar jogszabályoknak megfelelően látja el a terület vagyonvédelmi feladatait. „A leghatározottabban állítjuk, hogy az üzem vagyonvédelme maximálisan megoldott, a kötelezettségünket maradéktalanul teljesítettük és a jövőben is így járunk el. A ZF által gerjesztett vitás kérdést nem a média igénybevételével kell rendezni” – közölte a vezérigazgató.

Az egri ZF Hungária Kft. elnök-igazgatója dr. Ulrich Diller megkérdőjelezi a jogbiztonságot. Eger -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva