Hírek

2009.02.21. 14:56

Liszt vagy pénz jár az áramkimaradásért?

Nem csitul a vita a január végi dunántúli áramkimaradással kapcsolatban.

Gy. M.

A héten a Máltai Szeretetszolgálat megkezdte azoknak az élelmiszercsomagoknak a szétosztását, amelyet az E.ON Áramszolgáltató Zrt. ajánlott fel az érintett településeken élőknek. A tízezer forint értékű csomag egyébként többnyire tartós – hűtést nem igénylő, így egy esetleges újabb áramkimaradás esetén sem romló – élelmiszereket tartalmaz.

Az E.ON 60 millió forintot szánt a csomagra, és úgy látja, ezzel szerint ezzel megoldódott a probléma. Az áramszolgáltató nem nyilatkozik az ügyben – ők fizetett hirdetésben tették közzé álláspontjukat, mondván, az áramkimaradást a rendkívüli időjárási körülmények indokolták, így nem kötelezhetők kártérítésre.

Bár az adminisztráció lassúsága miatt a csomagok kiosztása is nehézségekbe ütközött, a fő probléma más: az érintett megyék és a fogyasztóvédők szerint nem kompenzálja liszt és cukor a mélyhűtőben felolvadt húst vagy a tönkrement mélyhűtőt.

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) több tízezer fogyasztó nevében indított közérdekű keresetet. Mint az Kovács Krisztina, a civilszervezet szóvivője lapunknak elmondta: az E.ON szerintük nem szakszerűen intézkedett a műszaki hiba idején, ráadásul a rendkívüli időjárási körülményeket saját szakértőik állapították meg, pedig – üzletszabályzatuk szerint – ezt független szakértői véleménynek kellett volna alátámasztania. Mindezek miatt a FEOSZ kötbér fizetését várja el; ennek összege fogyasztónként ötezer forint, amely 24 órás üzemszünet után a duplájára, 36 óra után pedig a háromszorosára nő.

Ezzel egy időben a megyei védelmi bizottságok is gyűjtik a kárigényeket. Csütörtökig 1115 család, illetve 41 vállalkozás részéről több mint 37 millió forintról érkezett jelentés a Zala Megyei Önkormányzathoz – mondta el Hochrein László, a bizottság titkára. Vas megyében összesen 19 millió forint megtérítését várják el – a kárigények pár ezer forinttól 2–300 ezer forintig terjednek. A Magyar Energia Hivatal vizsgálatot indított az ügyben, több településen ennek eredményétől teszik függővé, hogy indítanak-e pert.

Kovács Krisztina hangsúlyozta: az élelmiszercsomag kiküldése örvendetes, ám nem mentesíti az áramszolgáltatót a kötbér fizetése alól. Annál is inkább, mivel késedelmes befizetés esetén ők egy-két forintos követelést is gond nélkül felszámolnak.

Megállt az élet a hóvihar után

Január végén a hóviharban 177 villanyoszlop dőlt ki a Nyugat-Dunántúlon, többnyire Vas és Zala megyében. Ez több tízezer háztartásban okozott áramkimaradást – egyes településeken majdnem négy napig szünetelt a szolgáltatás. Az áramszünet miatt akadozott a vízellátás, a fűtés is, és élelmiszerek mentek tönkre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva