Hírek

2009.02.16. 08:26

Megbukott a hipermarket benzinkútja

Megközelítőleg kétszázezer liter szabványon kívüli gázolajat adtak el a Vám- és Pénzügyőrség vizsgálata szerint a balatonboglári benzinkúton, melyre március közepéig lakat került szerdán a törvénysértés miatt.

sonline.hu

„A célunk, hogy évente ellenőrizzük a több mint félszáz somogyi kút mindegyikét. Egy ilyen rutin mintavétel történt a tavalyi év végén a balatonboglári benzinkúton is, az üzemanyagot két laboratóriumban vizsgálták” – tájékoztatott Fülöp Ferenc pénzügyőr-százados, a kaposvári Vám- és Pénzügyőrségi Hivatal parancsnoka.

 Elmondása szerint a független és akkreditált labor vizsgálata kimondta: a Bogláron forgalmazott gázolaj az egyik ellenőrzött paraméter, a lobbanáspont miatt nem felelt meg a magyar szabványnak. A jövedéki törvény értelmében ennek forgalmazása tiltott. Mivel Bogláron csak szabványos gázolajról tudtak számlát bemutatni, ezért a megtalált, többszázezer liternyi hibádzó üzemanyag eredetigazolás nélkülinek minősült. Ha valahol először történik ilyen - mint ahogy az a tavaly nyílt kút esetében is volt - a jog kötelező érvénnyel írja elő a harmincnapos bezárást. Ezen felül többmillió forintos bírságot szabott ki a Vám- és Pénzügyőrség.

A gázolajban talált eltérés több lehetőséget is felvet: nem zárható ki, hogy helyben történt olyan beavatkozás, mely megváltoztatta az összetételt, de az is előfordulhat: a kútra már ebben a formában érkezett a gázolaj. Ez esetben felmerül: nem csupán Balatonboglárra jutott belőle. A feltételezések egyike sem bizonyított, mint ahogy azt sem lehet tudni: okozhatott-e kárt a problémás gázolaj azokban az autókban, melyekbe Bogláron tankoltak belőle. A parancsnok elmondása szerint Somogyban két-három éve történt utoljára hasonló eset.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva