Hírek

2009.02.23. 09:38

Megszakadtak a közel-keleti tűzszüneti tárgyalások

Ehud Olmert távozó izraeli kormányfő felfüggesztette tisztségéből a Hamász és Izrael közötti tűzszünet ügyében Egyiptommal tárgyaló izraeli küldöttség vezetőjét, mert az élesen bírálta a miniszterelnöki hivatalt.

BAMA

Olmert azt vette zokon, hogy Ámosz Gilád egy múlt heti újságcikk szerint Kairó "megsértésével" vádolta a kormányt, és következetlennek nevezte a tűzszünet megkötésében alkalmazott politikáját.

"Giládnak kényes szerepe volt, hiszen ő vezette a Hamásszal kötendő tűzszünetről és a Gilád Salit (izraeli katona) szabadon engedéséről Egyiptommal tárgyaló küldöttséget, de sajnos viselkedése - különösen a Maariv napilapnak a múlt héten adott interjúja - miatt elvesztette felettesei belé vetett bizalmát" - mondta a miniszterelnöki hivatal egy meg nem nevezett tisztségviselője. A miniszterelnök egyúttal felkérte a köztisztviselőket felügyelő hivatalt, hogy vizsgálja meg, függelemsértésnek minősülnek-e a főtárgyaló kijelentései.

A Maariv című izraeli napilap egy Giládhoz közel álló, de meg nem nevezett személyre hivatkozva szerdán azt írta: a küldöttségvezető őrültségnek nevezte Olmertnek azt az indítványát, hogy szabják a tűzszünet megkötésének feltételéül a palesztinok fogságában lévő izraeli katona, Gilád Salit szabadon engedését, miközben Egyiptom mereven elzárkózik attól, hogy összekössék a tűzszünetet a katona ügyével. "Egyiptom az utolsó megmaradt szövetségesünk a térségben" - idézte Ámosz Gilád szavait a lap forrása.

Olmert hivatala és a védelmi minisztérium - amelyben Gilád a diplomáciai és biztonsági osztály vezetője - egyelőre nem kommentálta a közszolgálati rádió hétfői beszámolóját. A minisztériumi osztályvezető tartalékos tábornok, és az utóbbi években az arab világgal kényes kérdésekről tárgyaló kulcsember lett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva