Hírek

2009.02.23. 18:18

Miért kellett lelőni őket?

A boncolás szerint agyonlőtték azt a kisfiút és édesapját, akiknek holttestét egy tatárszentgyörgyi lakástűz során találták meg hétfőre virradóra. A rokonok nyomoztak a rendőrök helyett.

Vég Márton

Jogvédők tiltakozása után a rendőrség kénytelen volt megerősíteni, hogy kivégezték a tűz elől menekülő apát és ötéves kisfiát a Pest megyei Tatárszentgyörgy cigánytelepén. A két holttestet a tűzoltók találták meg, a rokonok elmondása szerint a férfin szívtájékon voltak lőtt sérülések, a gyermeknek pedig a hátán. A támadás során két másik kisgyermek is megsérült, őket a fővárosi Heim Pál, illetve a Madarász utcai klinikára szállították a mentők a gyermekek édesanyjával együtt, aki a korábbi hírekkel ellentétben nem sérült meg.

„Agyonlőtték azt a kisfiút és édesapját, akiknek holttestét egy tatárszentgyörgyi lakástűz során találták meg hétfőre virradóra” – ismertette a boncolási jegyzőkönyv eredményét a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi vezetője. Papp Péter hozzátette: az elsődleges tűzvizsgálat elektromos tüzet állapított meg, ezért közigazgatási eljárásban indítottak vizsgálatot, majd miután lövésnyomokat fedeztek fel az áldozatokon, azonnal átminősítették a nyomozást emberölési ügyre. Arra kérdésre nem kívánt válaszolni, hogy milyen fegyverrel követték el a támadást, és hány lövés érte a két áldozatot.

Az országos rendőrfőkapitány tízmillió forint nyomravezetői díjat ajánlott fel a gyilkosság ügyében. Bencze József szerint a tűzvizsgáló egyértelműen azt állapította meg, hogy a tűz elektromos meghibásodásból eredt, a helyszínre érkező körzeti orvos pedig elsődlegesen füstmérgezést állapított meg a halál okaként. Az elhunyt férfi édesapja és a helyiek azonban a falakon lövésnyomokat, míg a lakás bejáratától 15-20 méterre egy vértócsát láttak, attól nem messze pedig négy, sörétes puskából származó töltényhüvelyt találtak, amit átadtak a rendőröknek. A rendőrök csak ez után rendeltek el soron kívüli boncolást, és így találtak idegenkezűségre utaló nyomokat.

„Bedobták a Molotov-koktélt, aztán a menekülő apát és gyerekét lelőtték” – így foglalta össze a történteket Mohácsi Viktória. Az SZDSZ-es európai parlamenti képviselő, akit a tatárszentgyörgyi család szomszédai riasztották az eset miatt, botrányosnak tartja, hogy a rendőrség még reggel tíz órakor sem volt hajlandó elismerni, hogy gyilkosság történt. Kolompár Orbán szerint teljesen kizárt, hogy az egy éve épült házban elektromos zárlat okozta volna a tüzet. „Ráadásul benzines ruhadarabokat is találtak a ház mellett” – mondta az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke. Hozzátette: a kiégett ház szomszédságában lakó szülők egyértelműnek látták, hogy először valaki lelőtte a család tagjait, és csak azt követően gyújtotta rájuk a házat. A roma vezető szerint a tatárszentgyörgyi eset számos körülményben hasonlít a nagycsécsi lövöldözésre. Itt is egy cigánysoron álló, a falutól távol eső házat ért támadás. A környéken nincs megfelelő közvilágítás, és a tanúk szerint a bűntényt megelőző napon itt is megjelent egy fekete, ismeretlenek által vezetett dzsip a településen.

Szalonképes a romaellenesség?

Határozott és konkrét politikai lépéseket fog követelni a törvényhozástól a kisebbségi ombudsman a romák elleni gyilkosságok, támadások miatt. Kállai Ernő szerint „véget kell vetni a képmutató és kétértelmű politikai nyilatkozatoknak, az elhallgatásoknak, a gyűlöletbeszédet tulajdonképpen védelmébe vevő, a szólásszabadságra hivatkozó elméleti jogászkodásnak”. Kijelentette: legyen bármilyen származású akár az áldozat, akár az elkövető, az állampolgárok elvárják, hogy az állam védje meg őket. „Szembetűnő, hogy a mértékadó közbeszédben egyre általánosabbak, szalonképesek a nyíltan vagy alig burkoltan romaellenes megnyilvánulások” – mondta Kállai.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva