Hírek

2009.02.27. 15:58

MOB: költségcsökkentés, 200 tizenéves az ifjúsági keretben

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) jelentősen lefaragja idei működési költségét; az ifjúsági olimpiai keretnek jelenleg több mint kétszáz sportoló a tagja - egyebek mellett ezekről esett szó a MOB pénteki elnökségi ülésén.

mti

Az ötkarikás testület tájékoztatása szerint a büdzsével kapcsolatban Schmitt Pál elnök elmondta, hogy annak megtervezésénél  a takarékosságot tartották szem előtt, különös tekintettel arra,  hogy a bevételi oldal nagymértékben függ a szponzorok támogatásától, amely előreláthatólag kisebb lesz, mint az elmúlt években. Elhangzott, hogy több partner is meg kívánja hosszabbítani a megállapodást, miután az előző ciklus együttműködését kifejezetten sikeresnek minősítették - és akad több olyan cég is, amely már  elkötelezte magát az olimpiai mozgalom mellett.

A beszámoló szerint mindazonáltal a MOB továbbra is legfőbb céljának tekinti, hogy az olimpiai sportágak, továbbá kiemelt  prioritásként az edzők újfajta támogatása megfelelő mértékű legyen;  ennek érdekében a szervezet 2009-re jelentősen lefaragja működési  költségeit: a tervezet 44 milliós csökkentéssel számol ennél a  tételnél.

Gyulay Zsolt alelnök a jövő évi ifjúsági olimpia kapcsán tartott  beszámolót az előkészületekről. Miután januárban ismertté váltak a  kvalifikáció végleges feltételei, a szövetségek összeállították a  szingapúri játékokra eséllyel pályázó 14-18 esztendős versenyzők  névsorát: eszerint ma több mint 200 tizenéves ifjúsági olimpiai kerettag. A jövő augusztusi eseménnyel összefüggésben hangsúlyozták, hogy a fiatalok nevelése, a kulturális szempont legalább akkora súllyal esik a latba, mint maguk a versenyek, avagy nem elsősorban a sporteredmények a fontosak, hanem az olimpiai eszme minél szélesebb körű elterjesztése a fiatalok körében.

A MOB elnöksége úgy döntött, hogy az előkészületekbe bevonja a Nemzeti Utánpótlás-nevelő  Intézetet és a Magyar Diáksport-szövetséget, továbbá hogy a közeljövőben találkozót szerveznek az olimpiai kerettagoknak, a csapatszellem erősítése céljából.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva