Hírek

2009.02.14. 18:49

Muszáj hallgatnom vásárlás közben a zenebonát?

Olvasónk egy megszokott vásárlóhelyének, egy kis csemegeüzletnek új tulajdonosa van. Állandóan hangosan bőgeti a boltban a heavy metárt. Mit lehet tenni?

Rados Virág

A kedves olvasó annyit tehet, hogy megkéri az üzlet tulajdonosát, ne csinálja ezt, és ha az továbbra is bőgeti a zenét, máshová megy vásárolni. A téma nem jogi vagy fogyasztóvédelmi jellegű – mondták el szakértőink. Nincsen olyan jogszabály, amely megtiltaná, hogy egy kereskedelmi egységben zene szóljon.

A probléma egyébként nem egyedülálló. Nagy bevásárlóközpontokban is gyakran akkora hangerővel szól a muzsika, hogy az ember legszívesebben elmenekülne. Panaszunkat beírhatjuk a vásárlók könyvébe. A nagyob áruházláncokban megéri, mert őket ellenőrzi a saját központjuk. Észrevételünkre a kereskedő köteles harminc napon belül válaszolni. Ha ezt nem teszi, az már fogyasztóvédelmi ügy lehet. A vizsgálat eredményeként bírsággal sújthatják a céget. De akkor sem a zenebömböltetés miatt, hanem mert nem válaszolt a bejegyzésre.

Más kérdés, ha a közelben, azaz a szomszédban lakókat irritálja a zaj. Az már a csendháborítás vétségét is kimerítheti. Hiszen senkinek sincs joga a szükségesnél nagyobb mértékben zavarni mások nyugalmát – így a jogász. A problémával a rendőrséghez vagy az önkormányzathoz fordulhatunk. A panaszt két tanú aláírásával nyújtsuk be. A hatóság hivatalból kivizsgálja az ügyet. Vita esetén helyszíni szemlét tarthatnak, sőt szakértővel zajszintfelmérést végeztethetnek. A szabálysértőt felszólíthatják, hogy szüntesse be a zajt okozó tevékenységet. Helyszíni vagy szabálysértési bírságot szintén kiszabhatnak rá. A jó kereskedő nem enged meg ilyesmit. Hiszen ha vásárlókat riaszt el, akkor a saját üzletét rontja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva