Hírek

2009.02.19. 13:42

Nagycsaládosok: csökken a családok biztonsága

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) szerint a családok bizonytalanságát és kilátástalanságát növelik azok a bejelentések, amelyeknek a lehetőségét a miniszterelnök jelentette be néhány napja - mondta Szabó Endre, a NOE elnöke sajtótájékoztatóján.

mti

Véleménye szerint az az irány, amelyet a miniszterelnök kijelölt, egyszerűen rossz. Ez növeli a bizonytalanságot, a családok  kilátástalanságát, a demográfiai viszonyokat rontani fogja, növeli  majd a családok szegénységét, és igazságtalan, mert bünteti a gyermekeket nevelőket - fogalmazott a távirati irodának nyilatkozva az elnök. Véleménye szerint a családtámogatási rendszer bármiféle  megváltoztatása érinti a demográfiai viszonyokat, s ezek között is  elsősorban a termékenységet csökkenti.

A szociálpolitikai támogatás, azaz a lakáspolitikai támogatás esetében a 30 százalékot elérő önrész kötelezővé tétele sok család  számára elérhetetlenné teszi a saját otthon megteremtését - mondta  el Morvayné Bajai Zsuzsanna, a NOE elnökhelyettese. Az elnökhelyettes arról is beszélt, hogy a gyes, illetve a családi pótlék felbruttósítása, valamint az adóalapba történő  bevonása és megadóztatása logikátlan, emellett véleményük szerint  alkotmányellenes, ugyanis ezek a jövedelmek a gyermekeket illetik  meg, nem pedig a szülőket. 

Szabó Endre arról is beszélt, hogy a tervezett változtatások nem veszik figyelembe azt, hogy egy eltartóra hány eltartott jut. Hozzátette: ugyanez igaz a vagyon- és ingatlanadó meglebegtetésére is, ezek ugyanis annyit jelentenének, hogy nem  veszik figyelembe azt, hogy egy-egy lakásban hányan élnek. A nagycsaládok így kedvezőtlen körülmények közé kerülnek majd - emelte  ki.

A NOE súlyosan károsnak tartja az áfa megemelését, ami végeredményben a szegények adója. Ők inkább azt tartanák feltételezhetőnek, hogy az élelmiszerek adóját csökkentsék, és az  egészségkárosító termékek adóját - alkohol, dohány - még nagyobb mértékben növeljék, hiszen ez kompenzációt jelenthetne a szegényebb rétegeknek. Szabó Endre arról is beszélt, hogy a legszegényebb családoknál, amelyeknél alacsony a jövedelem, ott az adókulcs növelése -  amennyiben nem éri el bevételük az évi 1,7 millió forintot sem -  jelentős bevételcsökkenéshez fog vezetni. Mint hangoztatta: a családokat sújtja majd az üdülési csekkek és az étkeztetési jegyek megadóztatása is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva