Hírek

2009.02.02. 07:01

Nálunk is indul a Kapcsold ki! kampány

Az energiatakarékosság népszerűsítése áll egy most induló európai uniós kampány középpontjában. A közösségnek az akció 45 millió forintjába kerül Magyarországon.

Europress

[caption id="" align="alignleft" width="300"] A kampány középpontjában az otthoni elektromos eszközök, a fűtés, valamint a meleg víz használatának ésszerűsítése áll.
[/caption]Alapvető szemléletmódváltást sürgető, nagyobb befektetést ugyanakkor nem igénylő energiatakarékossági kampányt indított a Külügyminisztérium az Európai Bizottság támogatásával Kapcsold ki! néven. A négy hétig tartó kampány középpontjában az otthoni elektromos eszközök, a fűtés, valamint a meleg víz használatának ésszerűsítése áll.

A program elsősorban az elektromos eszközök készenléti üzemmódból történő ki-, a feleslegesen világító izzók lekapcsolására, az energiatakarékos égők és az újratölthető elemek használatára, valamint a háztartási hulladékok csökkentésére helyezi a hangsúlyt – jelentette be a kampány bemutatóján Gyárfásné Fekete Judit, a külügyi tárca főosztályvezető-helyettese. Fekete Judit kiemelte: az energiatakarékosság lehetőségeit jelzi, hogy egy átlagosan hatéves élettartamú energiatakarékos izzóval összesen húszezer forint spórolható meg, míg a készenléti üzemmódban álló elektromos készülékek fogyasztása a villanyszámla 12 százalékát teszi ki.

Az eseményen részt vevő Hegyi Gyula európai parlamenti képviselő elmondta: az energiatakarékosság növelése érdekében egyszerre tehetnek lépéseket a háztartások, a tagállamok és Brüsszel. Hangsúlyozta: az Európai Unió célja – miként ezt a dohányzással kapcsolatban már elérte – az energiapazarlás népszerűtlenné tétele. Sok ország esetében az energiapazarlás a szegénység következménye, így a takarékosság érdekében az uniónak támogatnia kell például a kelet-európai tagállamok fűtési rendszereinek korszerűsítését – jegyezte meg a politikus. Az Európai Bizottság bő 150 ezer eurót, mintegy 45 millió forintot fordít a kampányra.

Jön az aktív készház

Májusban készül el Budapest agglomerációjában az első úgynevezett aktív készház. Ez olyan épület, amely több energiát állít elő, mint amennyit elhasznál. A gyártó tájékoztatása szerint a ház hasznos alapterülete 134 négyzetméter lesz, beleértve a földszintet és a tetőteret is. A falak és a tető hőátbocsátása harmada a 44 centiméteres korszerű téglafalénak. A falakban 37 centiméter, míg a tetőtérben 35 centiméter vastag lesz a hőszigetelés. A ház négyzetmétere 250 ezer forint. A magyarországi kampány 45 millió forintjába kerül a közösségnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva