Hírek

2009.02.02. 13:15

Napelemes közvilágítást tesztel Bécs

Bécs 22. kerületében, a Franz-Pixner-Weg-en állították fel azt a hét napelemes lámpaoszlopot, amely forradalmasíthatja az osztrák főváros közvilágítását.

Cs. E

A világítótestek teljesen függetlenek a villamosenergia hálózattól, így a közvilágítás kiépítését nem kell kábelfektetésnek megelőznie. A lámpák az éjszakai működéshez szükséges energiát napközben gyűjtik be, és egy akkumulátorban tárolják. Esős, borult napokon és a borongós téli hónapokban sincs szükségük plusz villanyáramra ahhoz, hogy éjjel elegendő fényt szolgáltassanak. Az innovatív világítótestek másik előnye, hogy a napelemes modulokat és a fényerősséget a helyszín klimatikus viszonyaihoz lehet igazítani.

A Bécsben tesztelt „Champ“ típusú lámpával 25 év alatt két tonna széndioxidtól lehet megkímélni a környezetet – egy ötven lámpával megvilágított parkoló esetén ez már 100 tonna CO2-t jelent. Amennyiben a próbaüzem alatt a vártnak megfelelő jó eredmények születnek, az osztrák főváros más részein is alkalmazzák a környezetbarát közvilágítást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva