Hírek

2009.02.01. 18:16

Napirenden a kisebb parlament

Újabb, a parlament létszámát és a képviselői költségtérítést érintő javaslatot tett Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök kezdeményezi, hogy 386 helyett 199 fős legyen a parlament, szűnjön meg a számla nélküli költségtérítés, valamint csökkenjen a felére az önkormányzati képviselők száma.

Ambrus Vilmos

Ezúttal a válságkezelés okán tett javaslatot az Országgyűlés létszámának csökkentésére Gyurcsány Ferenc. A kormányfő a vasárnapi soron kívüli kormányülés után tartott sajtótájékoztatón elmondta: javaslatuk szerint a 199 parlamenti képviselőből 176-ot listán, egy fordulóban, megyénként választanának meg, 23-at pedig a mandátumot nem eredményező megyei szavazatok alapján. A választás így egyfordulós, arányos és olcsóbb lesz. A kormány úgy tervezi, a parlamenti választásokon megmaradna az ötszázalékos választási és az ötvenszázalékos érvényességi küszöb. Gyurcsány szerint a változtatásokkal a mai kétfordulós választási rendszer 8 milliárd forintos költsége 4 milliárdra csökkenne.

[caption id="" align="aligncenter" width="465"] A kormányszóvivőt a miniszterelnök kapta a karjaiba és vitte ki a teremből - FOTÓ: KALLUS GYÖRGY
[/caption]

A kormány arra is javaslatot tesz, hogy a parlamenti képviselők tiszteletdíja a mindenkori átlagbér háromszorosa legyen. A miniszterelnök ezt azzal magyarázta, hogy a parlamenti képviselők felelőssége meghaladja az átlagemberekét. Szintén a képviselőket érintő kezdeményezés, hogy megszűnne a számla nélküli költségtérítés, de számla alapján azonban továbbra is el lehetne számolni az utazási és a szállásköltségeket. „Nincs ok arra, hogy bármilyen különleges szabályok vonatkozzanak a parlamenti képviselőkre” – mondta Gyurcsány. A miniszterelnök úgy véli, akár már 2010-re megvalósulhatna a kisebb parlament és az olcsóbb választási rendszer. A kormány indítványozza azt is, hogy a jelenlegi közel 26 ezer fős létszám helyett csökkenjen a felére az önkormányzati képviselők száma az országban. Ebbe beletartoznak a megyei és a fővárosi önkormányzati képviselők is. Kormányzati számítások szerint az alkotmányos intézményrendszer megújítása ciklusonként százmilliárd forintos megtakarítást eredményez.

Parlamenti képviselők száma néhány EU-s országban

(Képviselők száma / Lakosság)

Svédország 349 (9 millió fő)

Csehország 281 (10,2 millió fő)

Magyarország 386 (10,0 millió fő)

Belgium 221 (10,3 millió fő)

Portugália 230 (10,5 millió fő)

Görögország 300 (10,6 millió fő)

A Fidesz szerint a kormánynak nincs válasza a válságra, ezért hiteltelen közjogi javaslatokkal próbálja elterelni a figyelmet. Szijjártó Péter, a szóvivője szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kudarca és kormányzati alkalmatlansága is véglegessé vált, ami világosan látszik abból, hogy teljesen hiteltelen közjogi javaslatokkal állt elő.

A kisebb parlamentre vonatkozó kezdeményezés több is volt korábban. Medgyessy Péter 2004-ben miniszterelnökként 250 fős Országgyűlést javasolt. A Fidesznek 2006 óta olyan javaslata vár parlamenti tárgyalásra, ami 200 főben határozná meg a képviselők létszámát. Ezt az MDF és az SZDSZ nem támogatja, jóllehet az Országgyűlési képviselők számának csökkentésével valamennyi párt egyetért.

Elájult a kormányszóvivő

A javaslatokat bejelentő sajtótájékoztatót váratlan esemény szakította félbe. Miközben Gyurcsány Ferenc beszélt, a közelében álló Budai Bernadett rosszul lett, és majdnem összeesett. A kormányszóvivőt a miniszterelnök kapta a karjaiba és vitte ki a teremből. Budai Bernadetthez azonnal mentőt hívtak. A szóvivőnek nincs komoly baja, de néhány napra kórházban tartják megfigyelésre. Délután már nyilatkozott rosszullétéről: mint mondta, influenzás, és túlságosan kimerült is volt az utóbbi napokban.

Ambrus Vilmos Parlamenti képviselők száma néhány EU-s országban (Képviselők száma / Lakosság)

Svédország 349 (9 millió fő)

Csehország 281 (10,2 millió fő)

Magyarország 386 (10,0 millió fő)

Belgium 221 (10,3 millió fő)

Portugália 230 (10,5 millió fő)

Görögország 300 (10,6 millió fő) Elájult a kormányszóvivő A javaslatokat bejelentő sajtótájékoztatót váratlan esemény szakította félbe. Miközben Gyurcsány Ferenc beszélt, a közelében álló Budai Bernadett rosszul lett, és majdnem összeesett. A kormányszóvivőt a miniszterelnök kapta a karjaiba és vitte ki a teremből. Budai Bernadetthez azonnal mentőt hívtak. A szóvivőnek nincs komoly baja, de néhány napra kórházban tartják megfigyelésre. Délután már nyilatkozott rosszullétéről: mint mondta, influenzás, és túlságosan kimerült is volt az utóbbi napokban. A kormányszóvivőt a miniszterelnök kapta a karjaiba és vitte ki a teremből - FOTÓ: KALLUS GYÖRGY Budai, Gyurcsány -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva