Hírek

2009.02.05. 18:16

„Nem indokolt a hangulatkeltés”

Roma jogvédők szerint nem az etnikai feszültségek megoldására, hanem azok gerjesztésére volt alkalmas Pásztor Albert miskolci rendőrkapitány egy hete tett kijelentése, ezért nyugdíjaznák. A rendőrség ehelyett érdekes kísérletbe kezdett: fegyveres biztonsági őröket képeznek ki.

Vég Márton

„Nyugdíjba kellene vonulnia Pásztor Albert miskolci rendőrkapitánynak, mert tevékenysége szakmaiatlan” – mondta csütörtökön Horváth Aladár. A Roma Polgárjogi Alapítvány (RPA) elnöke közölte: saját vizsgálatuk alapján arra jutottak, hogy nem indokolt a hangulatkeltés a városban, mert a szociális válsághelyzettel kapcsolatos bűncselekmények száma nem ugrott meg, és úgy tűnik, az emlegetett Avasi lakótelepen javulás is megfigyelhető.

[caption id="" align="alignleft" width="200"] Bencze: a vizsgálatból kiderült: Pásztor Albert miskolci rendőrkapitány az elmúlt két hónap felderített eseteiről beszélt, de főkapitányi nyilatkozat mégis félremagyarázható volt, mert általánosításokra adhatott okot.
[/caption]„Létezik egy borzasztó társadalmi közmegegyezés arról, hogy a cigányok bűnözök, és a romák társadalmi felesleget alkotnak ebben az országban” – hangsúlyozta Horváth Aladár. Szerinte ha a kormány nem képes saját eszközeivel megfelelően kezelni a helyzetet, felmerülhet, hogy az Európai Parlament illetékes szerveinek kellene megvizsgálni: Magyarország mennyiben tud eleget tenni azoknak a jogelveknek, amelyek a társadalmi béke fenntartása szempontjából fontosak.

Horváth Aladár azt is megemlítette, hogy nagyon sok cigány fiatal számára „mindenféle kétes egzisztenciájú vajdák, cigányvezetők, és különböző bűncselekményekből megélő cigányemberek jelentik a negatív mintát”. Itt valószínűleg Lakatos Attilára, a borsodi cigány vajdára gondolt, aki szerint igenis indokolt a cigánybűnözés kifejezés használata. Őt viszont Kállai Csaba országos fővajda ezért megrovásban részesítette, és a bocsánatkérés elmaradása esetére kizárással fenyegette meg.

A rendőrség mindenesetre kísérletbe kezdett Borsod-Abaúj-Zemplénben: fegyveres biztonsági őröket képeznek ki. „A jelentkezők közül százat választunk ki, ők a tanfolyam elvégzése után rendőrségi objektumok őrzését végzik majd, felváltva ötven rendőrt, akik így közterületi szolgálatot láthatnak el” – mondta Vereckei Csaba megyei főkapitány. A biztonsági őröket a Miskolci Rendészeti Szakközépiskola képzi négy hónapig, a tanfolyamot sikeresen elvégzők pedig közalkalmazotti státuszban Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és a Hajdú-Bihar rendőr-főkapitányságain teljesítenek majd szolgálatot. Eddig csaknem 500 jelentkező nyújtotta be pályázatát, akik egészségügyi, pszichológiai alkalmassági vizsgálatokon vesznek részt. Emellett a fegyverviselési engedélyhez szükséges szűréseket is el kell végezni.

Mindez annak a fejleménye, hogy múlt pénteken Pásztor Albert, Miskolc rendőrkapitánya egy sajtótájékoztatón arról beszélt: a decemberben és januárban Miskolcon történt valamennyi rablási bűncselekmény elkövetője cigány származású volt. Ezt követően az igazságügyi és rendészeti miniszter kezdeményezésére Bencze József országos rendőrfőkapitány azonnali vizsgálatot rendelt el és más beosztásba helyezte a főrendőrt. Vasárnapra kiderült, hogy mégis folytathatja eredeti munkáját Pásztor Albert, aki csak figyelmeztetést kapott. Hétfőn pedig arról született döntés, hogy megerősítik a rendőrséget Borsod megyében.

Bencze mossa kezeit

„Jogilag csak a miskolci kapitány áthelyezésére volt lehetőségem. Nem tartottam szükségesnek fegyelmi eljárás indítását” – mondta csütörtökön Bencze József. Az országos rendőr-főkapitány hozzátette: soron kívül, gyorsított eljárásban vizsgálták, hogy a miskolci kapitány valós adatokat közölt-e nyilatkozatában, és hogy sértett-e valamilyen jogszabályt mindezzel. Hangsúlyozta, hogy a vizsgálatból kiderült: Pásztor Albert miskolci rendőrkapitány konkrét esetekről, az elmúlt két hónap felderített eseteiről beszélt, de főkapitányi nyilatkozat mégis félremagyarázható volt, mert általánosításokra adhatott okot.

Vég Márton Bencze mossa kezeit „Jogilag csak a miskolci kapitány áthelyezésére volt lehetőségem. Nem tartottam szükségesnek fegyelmi eljárás indítását” – mondta csütörtökön Bencze József. Az országos rendőr-főkapitány hozzátette: soron kívül, gyorsított eljárásban vizsgálták, hogy a miskolci kapitány valós adatokat közölt-e nyilatkozatában, és hogy sértett-e valamilyen jogszabályt mindezzel. Hangsúlyozta, hogy a vizsgálatból kiderült: Pásztor Albert miskolci rendőrkapitány konkrét esetekről, az elmúlt két hónap felderített eseteiről beszélt, de főkapitányi nyilatkozat mégis félremagyarázható volt, mert általánosításokra adhatott okot. Bencze: a vizsgálatból kiderült: Pásztor Albert miskolci rendőrkapitány konkrét esetekről, az elmúlt két hónap felderített eseteiről beszélt, de főkapitányi nyilatkozat mégis félremagyarázható volt, mert általánosításokra adhatott okot. Miskolc -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva