Hírek

2009.02.22. 10:20

Netanjahu a szélsőjobb elől a Kadimához menekül

Benjamin Netanjahu kijelölt izraeli miniszterelnök, a jobboldali Likud vezetője leendő kormányában való részvételt akar felkínálni a Cipi Livni vezette centrista Kadima pártnak.

BAMA

Szilvan Salom, Netanjahu egyik helyettese az izraeli katonai rádióban kijelentette: "A lehető legszélesebb kormányt akarjuk megalakítani, és ehhez létre kell hozni tárgyalócsapatokat a megegyezés akadályainak eltávolítására".

Salom szerint nem okozhat problémát a közös nevező megtalálása, de ehhez mindenkinek engedményeket kell tennie. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy a Kadima mellett sikerül megnyerni Ehud Barak Munkapártját is. Ugyanakkor leszögezte: a Likudnak "nem áll szándékában megtagadnia természetes szövetségeseit", utalva ezzel a vallásos és szélsőjobboldali pártokra.

A katonai rádió megkérdezte Roni Bar-On pénzügyminisztert, a Kadima egyik vezetőjét, aki úgy vélekedett: előbb meg kell találni az egységhez vezető utat, és Netanjahunak vissza kell vonnia azokat az ígéreteit, amelyeket "természetes szövetségeseinek" tett. Netanjahu a tervek szerint vasárnap délután találkozik Livnivel.

A február 10-én rendezett parlamenti választásokon a Kadima 28 képviselői helyet szerzett, a Likud csak 27-et, de ez utóbbi a különböző jobboldali pártokkal együtt 65 mandátumra számíthat a 120 fős kneszetben. A Munkapártnak 13 képviselői hely jutott.

Amennyiben Netanjahunak sikerülne egy centrum felé nyitott kabinetet létrehoznia, nem válna a szélsőjobboldal túszává. Ezáltal olyan pragmatikus politikát folytathatna, amellyel elkerülhetné az összeütközéseket a közel-keleti békefolyamatot felújítani kívánó Egyesült Államokkal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva