Hírek

2009.02.06. 17:44

Óriási a bizalmatlanság a politikusokkal szemben

A lakosság 86 százaléka bizalmatlan a politikai élet szereplőivel szemben – áll Közösségfejlesztők Egyesülete, a Civil Kollégium és a Magyar Művelődési Intézet nem reprezentatív felmérésében.

BAMA

A politikusok elutasítottsága „már nem csupán tartózkodást, gyanakvást, de a hiteltelenség nagyon komoly szintjét fejezi ki, azt, hogy egyáltalán nem számítanak rájuk” – írják az összegzésben. A megkérdezettek 81 százaléka volt elutasító a parlament intézményével szemben. Az adatok szerint ugyanakkor 2008 őszén „viszonylag kitüntetett bizalmi szerepet” töltött be a rendőrség; a válaszadók több mint 41 százaléka bízott a szervezetben „nagyon” vagy „eléggé”. Az igazságszolgáltatás bizalmi indexe ezzel szemben mindössze 33, míg az önkormányzatoké 39 százalékos volt.

Míg a korábbi években a civil szervezetek iránti bizalom erős volt, addig az ő elfogadásuk jelentősen romlott. Ezt azzal magyarázták, hogy „a mind szélesebb körűvé váló és egyre erőteljesebb mértékű társadalmi bizalmatlanság magával ragadta és rántotta az államtól független szektor intézményeit”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva