Hírek

2009.02.13. 11:00

Örök nyugalomra helyezték Marian Cozmát

Több ezren vettek búcsút Bukarestben Marian Cozmától, a Veszprémben meggyilkolt román kézilabda-játékostól, akit egykori romániai csapatánál, a Dinamo Bucuresti székhelyén ravataloztak fel.

BAMA

Örök nyugalomra helyezték pénteken Bukarestben Marian Cozmát, a Veszprémben meggyilkolt román kézilabda-játékost. Több mint ezren vettek búcsút az MKB Veszprém egykori játékosától a Dinamo Bucuresti sportklub termében felállított ravatalnál, egy ortodox templomban és a Pipera temetőben. A gyászmenetben Petre Cozma, Marian édesapja, és az elhunyt édesanyja meghatottan fogadta a részvétnyilvánításokat.A reggeli órákban a koporsót a családi háztól népes kísérettel vitték a sportklubhoz, ahol szurkolók, jelenlegi és volt neves sportolók várták, hosszas tapssal fogadták.

[caption id="" align="alignleft" width="465"] Több ezren vettek búcsút Marian Cozmától Bukarestben
[/caption]

A koporsót egykori csapattársai emelték ki az autóból, mindannyian Marian Cozma képét ábrázoló trikót viseltek. A délelőtti órákban a szurkolók serege rótta le kegyeletét a fiatal beállós emléke előtt. A rengeteg koszorút egy kamion szállította.

A temetésen részt vett a Veszprém és a Szeged csapata a veszprémi polgármestertés több önkormányzati képviselő valamint Kiss István, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke és Hunyadfalvy Ákos, a veszprémi klub társadalmi elnöke. A küldöttséget Bukarest 2. kerületének polgármestere Neculai Ontanu és a Román Kézilabda Szövetség elnöke, Cristian Gatu fogadta.

Marian Cozma korporsója szerda hajnalban érkezett meg Bukarestbe, a szülői házhoz, ahova Traian Basescu államfő is küldött koszorút.

A román sajtó elismeréssel ír arról az együttérzésről, amiben a Cozma család Magyarországon részesült. Az internetes fórumokon is tisztelettel beszélnek a magyarok szolidaritásáról, több bejegyzés szerzője viszont úgy véli, Romániában sokkal inkább élnek még a nemzeti előítéletek, és ha itt halt volna meg egy magyar sportoló, nem övezte volna ilyen együttérzés. A román médiában ugyanakkor leplezetlen romaellenes indulatokat váltott ki az idegenlégiós kézilabdázók elleni veszprémi támadás.

A román lapok idézik az elhunyt sportoló apját, Petre Cozmát, aki hazaérve Bukarestbe azt mondta: „azt hiszem, a gyermekemet jobban szerették Magyarországon, mint Romániában. A veszprémi és szegedi csapat is itt lesz pénteken, Marian mellett. Köszönöm, hogy úgy bántak vele, mint a saját gyermekükkel.”

Sztojka feladta magát

Még csütörtökön éjjel, néhány perccel éjfél előtt a veszprémi rendőrségen feladta magát Sztojka Iván, a múlt vasárnapi kézilabdás gyilkosság egyik gyanúsítottja. A 27 éves férfit azonnal őrizetbe vették, a rendőrség kezdeményezte előzetes letartóztatását. Erről a bíróság várhatóan szombaton dönt. Sztojkát a rendőrségen még éjjel – mintegy öt órán keresztül – hallgatták ki. Tagadta bűnösségét, de kinyilvánította, hogy mindenben segíti a rendőrség munkáját. Sztojka azt ugyan nem tagadta, hogy a gyilkosság helyszínén járt, és azt sem, hogy esetlegesen garázda cselekményekben részt vett, de nem ismerte be az emberölést, az életveszélyt okozó testi sértést és a súlyos testi sértést. Ügyvédje szerint Sztojka Iván azt mondta, nem is látta, hogy ezeket ki követte el. Az ügyvéd úgy vélekedett, mindenképpen az volt a jobbik megoldás, hogy eddig bujkáló Sztojka feladta magát a rendőrségen és vallomást tett, hiszen még ha hosszú előzetes letartóztatással kell számolnia, akkor is megpróbálja magát tisztázni. Azt azonban védője nem tudta, hol bujkált az elmúlt napokban.

Sesum egyelőre kórházban marad

A megyei kórházban cáfolták azokat a híreszteléseket, miszerint a vasárnap hajnali tragédiában arccsonttörést szenvedett Zsarko Sesum már ma elhagyná a kórházat. Terveink szerint a hétvégén még mindenképpen a kórházban marad az irányító, a varratszedések után, a jövő hét elején hagyhatja el a kórházat – tudta meg a Napló az intézmény orvosigazgatójától, aki szerint természetesen a szerb kézilabdás saját felelősségére bármikor dönthet úgy, hogy távozik az intézményből.

Zarko Sesum a vasárnap hajnali tragédiánál, amikor segítségére sietett a csapattársának, a meggyilkolt Marian Cozmának, súlyos fej- és szemsérüléseket szenvedett. Rajta korrekciós arcműtétet végeztek az orvosok - mondta a főorvos főigazgató.

Rácz Jenő elmondta: Ivan Pesic, a veszprémi élcsapat 20 éves kapusa - aki veseműtéten esett át, egyik veséjét ki kellett venni - már nincs az intenzív osztályon, baleseti kórteremben ápolják. Étkezik, iszik, jól van - jegyezte meg Rácz Jenő, hozzátéve azonban, hogy a fiatal sportoló még mindenképpen kórházi kezelésre szorul.

Ha azonban úgy döntene, hogy hazai környezetben szeretne a továbbiakban gyógyulni, akkor annak sincs akadálya, hogy egy horvát kórházba szállítsák - mondta Rácz Jenő, megjegyezve: a beteg szállítható állapotban van. Ez szintén a sportoló elhatározásán múlik, s ha mellettünk dönt, azt a mi kórházunk megtisztelőnek fogja tartani - jelentette ki a veszprémi kórház főigazgatója.

Ivan Pesic és Zarko Sesum akkor sérültek meg életveszélyesen, illetve súlyosan, amikor vasárnap hajnalban a veszprémi Patrióta bárban egy garázda banda néhány tagja belekötött az ott békésen szórakozó veszprémi kézilabdásokba, s Marian Cozmát halálos mellkasi szúrás érte. A segítségére siető Ivan Pesicet hátulról vesén szúrták, Zarko Sesumot pedig fejbe rúgták. Az MKB Veszprém a tragédia ellenére vasárnap pályára lép a Bajnokok  Ligájában a spanyol Ademar León együttese ellen.

Kihallgatják a veszprémi gyilkosság két gyanúsítottját

Grazban pénteken hallgatja ki a bíróság a vasárnap hajnali veszprémi gyilkosság két gyanúsítottját, a sárbogárdi Raffael Sándort és a budapesti Németh Győzőt - közölte a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. A gyanúsítottak beleegyező nyilatkozata esetén akár 10 napon belül is Magyarországra szállíthatják őket. amennyiben a gyanúsítottak nem járulnak hozzá a gyorsított eljáráshoz, az átadásukról az elfogásukat követő 60 napon belül kell döntenie a bíróságnak. Ebben az esetben a döntést követően 10 napon belül lehet haza szállítani a két gyanúsítottat - közölte a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva