Hírek

2009.02.24. 14:10

Országos roma megemlékezést hirdet az OCÖ elnöke

Közös gyertyagyújtásra és megemlékezésre kéri szerdán az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke Magyarország minden jóérzésű állampolgárát, és cigány kisebbségi önkormányzati vezetőit, hogy így adózzanak a tatárszentgyörgyi brutális gyilkosság áldozatainak emléke előtt.

mti

Kolompár Orbán az MTI-nek kedden azt mondta: Budapesten, az OCÖ Dohány utcai székházába szerdára meghívja a roma  értelmiségieket, hogy az utóbbi hónapok, hetek cigányellenes  megnyilvánulásai ellen közös álláspontot alakítsanak ki, valamint  értékeljék a kialakult helyzetet. Az OCÖ elnöke azt mondta: arra kéri a cigány kisebbségi önkormányzatok vezetőit, és az erőszakot elutasító, jóérzésű állampolgárokat, hogy településükön, az érdekképviseletek irodái  előtt szerdán 16 órakor gyújtsanak gyertyát és mondjanak egy imát a hétfő hajnali tatárszentgyörgyi támadásban életét vesztett négyéves kisfiú és édesapja emlékére, és emlékezzenek meg a tavaly novemberi nagycsécsi és pécsi támadás két-két szintén roma áldozatáról is. Hozzátette, ugyanekkor az OCÖ székháza előtt tartják a fővárosi megemlékezést, így egy időpontban az ország közösen fog emlékezni, és elutasítani ilyen brutális, embertelen gaztettet.

Kolompár Orbán az MTI-vel közölte: az Országos Cigány Önkormányzat saját halottjának tekinti a tatárszentgyörgyi támadás áldozatait, a temetésről később intézkednek. A Roma Polgárjogi Alapítvány (RPA) kedd estétől másnap hajnalig Tatárszentgyörgyön, a gyilkosság helyszínén tart közös megemlékezést, és azt kéri "a magyar társadalom együttérző tagjaitól": 20 órakor gyújtsanak egy gyertyát a meggyilkolt apa és  gyermeke emlékére.

A Pest megyei település cigánytelepén, az utca utolsóházában hétfőre virradóra történt a brutális bűncselekmény, amelyben egy  kisfiút és édesapját ismeretlenek agyonlőtték, házuk eddig  tisztázatlan körülmények között kigyulladt, majd teljesen kiégett. A támadás során egy 3 és egy 6 éves gyermek szintén megsérült, őket  édesanyjukkal a mentők Budapestre szállították kórházba. A rendőrség 10 millió forint nyomravezetői díjat ajánlott fel az ügyben.

mti -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva