Hírek

2009.02.10. 14:34

Páva Zsolt a Fidesz pécsi jelöltje

Páva Zsoltot, a városi közgyűlés Fidesz-KDNP frakciójának vezetőjét kérte fel a baranyai megyeszékhely polgármesterjelöltjének a Fidesz városi elnöksége, a végleges döntést február 24-én a párt pécsi csoportja hozza meg.

BAMA

Révész Mária, a Fidesz városi elnöke sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy az elnökség tagjai hétfői ülésükön egyhangúlag támogatták Páva Zsoltot, mert úgy ítélték meg, az ő nyugodt, konszenzusteremtő személyiségére, tapasztalatára nagy szükség van "e nehéz időkben". Páva Zsolt, aki 1994 és 1998 között volt már a baranyai megyeszékhely polgármestere, azt mondta: gondolkodási időt kért, s mielőtt választ ad, szeretne konzultálni Orbán Viktor pártelnökkel, civilekkel, gazdasági szakemberekkel, s mások mellett tekintélyes pécsi polgárokkal is.

A politikus arra a kérdésre, hogy pártja valóban kötött-e háttéralkut Juhász István MSZP-s városi képviselővel, "Toller László egykori jobbkezével" az időközi választáson való esetleges indulásával kapcsolatban, azt mondta, a város ügyei fontosabbak, mint az MSZP belháborúi, "a jövőnek nem az MSZP-ről, hanem a pécsiekről kell szólnia". Juhász István is tartott sajtótájékoztatót kedden. Ezen azt mondta: a jövőjét érintő kérdésekre történő válaszadással megvárja a csütörtöki városi közgyűlést, akkor válhat valóra ugyanis az, amit a szocialista frakció múlt hét szombaton már megszavazott, hogy visszahívják minden tisztségéből. A döntés a gazdasági bizottsági elnöki posztját, tagságát, valamint költségvetési bizottsági tagságát érinti.

A képviselő szombaton azt mondta: a frakció ülésén nem vett részt, a határozatról telefonon tájékoztatták, és azzal magyarázták, hogy ő terjeszti a sajtóban a napokban megjelent információkat, amelyek szerint függetlenként indulna Pécs Tasnádi Péter halálával megüresedett polgármesteri székéért. A politikus hangsúlyozta, hogy ez nem így van, ezeket a híreket cáfolta, de a frakció tagjai mégis ezt feltételezték róla.

Sajtóhírek szerint Juhász István egyezséget kötött a Fidesszel a közelgő pécsi időközi polgármester-választással összefüggésben. Ennek lényege, hogy indulásával megosztaná a baloldali szavazókat, nagyobb esélyt adva a Fidesz jelöltjének, Páva Zsoltnak, akitől alpolgármesteri tisztséget kapna cserébe, ha még további két szocialista közgyűlési tagot is maga mellé állít a frakcióból. E nélkül ugyanis hiába lenne a városnak fideszes polgármestere, a közgyűlésben megmaradna a MSZP-SZDSZ többség.

Juhász István még szombaton megjegyezte ugyanakkor, hogy "mostantól új alapokon kell gondolkodnia", és "bár mind ez idáig nem is volt kérdés", a történtek után az is elképzelhető, hogy elindul az időközi polgármester-választáson. Az MSZP február 20-án nevezi meg jelöltjét. Szili Katalin hétfőn azt mondta az MTI-nek, hogy még nem döntött, elindul-e a polgármesteri székért.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva