Hírek

2009.02.01. 06:38

Pécs: újabb hónapos csúszás, érvénytelen pályázatok

„Azt hiszem, nem lenne ildomos most nyilatkoznom” – hárította el lapunk érdeklődését Ruzsa Csaba, a Pécs2010 Menedzsmentközpont igazgatója. Ruzsa elmondta, a kedden elhunyt Tasnádi Péter polgármester temetéséig senkinek nem nyilatkozik, minden újságíró türelmét kéri.

M. G.

[caption id="" align="aligncenter" width="465"] Ilyen lenne a konferencia és koncertközpont.
[/caption]Noha égető kérdéseket kellene gyorsan eldönteni. Az év végén már-már fellélegeztünk, hiszen hosszas toporgás után a tervezett nagyberuházások végre eljutottak a közbeszerzési szakaszba, sőt karácsony előtt megkötötték a támogatási szerződéseket is. Január közepére azonban kiderült: mindhárom pályázat érvénytelen. A konferencia és koncertközpontra (Aka Opus2010) kiírt pályázatra senki sem jelentkezett, a közterek és parkok rehabilitációjára kiírt pályázat két ajánlattevője csak 20 százalékkal drágábban vállalta el a beruházást, a Tudásközpont kivitelezői szintén drágábban végezték volna el az építkezést, az egyikük 1,3, a másik 1,7 millárddal lépné át az előzetesen kalkulált nettó 4,1 milliárd forintos költségvetést. Így itt is új pályázatot kell kiírni, ami újabb hónapos csúszást jelent. Nem volt meglepő az sem, hogy a városvezetés a megyét próbálta rábírni arra, lépjen vissza a Tudásközpont megépítésétől, az így felszabadult pénzt pedig fordítsák a többi projektre.

A kormány a megyére, a megye és a város a kormányra és Nemzeti Fejlesztési Ügynökségre mutogat, a Fidesz pedig válságstábot hívna össze. A Magyar Turizmus Zrt. Dél-dunántúli Regionális Marketing Igazgatóságának vezetője mindenesetre megállapította: csak álom, hogy 2010 tavaszára-nyarára bármelyik kulcsprojekt elkészüljön. Mivel a programsorozat mindenképp elindul, a városnak valamit akkor is domborítania kell, ha egyetlen beruházást sem fejeznek be időre. Ruzsa Csaba korábban márciusra ígérte a részletes kulturális forgatókönyvet. Annyit azonban már most is tudni lehet – amellett, hogy a szervezők még mindig a U2 pécsi koncertjéről álmodoznak –, hogy mivel 2010-ben lesz Erkel Ferenc születésének 200. évfordulója, Pécs a Hunyadi László című operát tervezi színpadra állítani.

Felmerült továbbá, hogy 2010-ben Pécsett lenne a Kapcsolat-koncert, ha a U2 mégsem indulna európai turnéra. Lesz továbbá egy Verdi-megakoncert világsztárokkal (a szervezést az a cég vállalta, amelyik az elmúlt években Carrerast és Domingót is elhozta), nemzetközi táncfesztivál, a győri, a pécsi és a szegedi balett pedig közösen adják elő Dante Isteni színjátékát. Képzőművészeti fronton a Matisse és a Nyilcok című tárlat emelkedik ki a programsorozatból, valamint a helyi kötődésű művészek tervezett kiállításai. A kérdés csak az, mindezekre hol kerül sor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva