Hírek

2009.02.08. 16:31

Perre készülnek a leghíresebb Obama kép miatt

Az amerikai AP hírügynökség perre készül az amerikai választási kampány leghíresebb plakátjának alkotója, Shepard Fairey ellen, mert a festő nem fizetett jogdíjat a hírügynökségnek.

BAMA

A művész sohasem tagadta, hogy a kép alapja Mannie Garcia felvétele volt, amelyet a fotós az AP hírügynökség számára készített. Fairey nem kért engedélyt a fotó „kölcsönvételéhez”, noha a kép azóta egyike a legismertebb Obama-megjelenítéseknek, mindenütt látható kitűzőkön, pólókon, webhelyeken és legalább egy könyv címlapján is.

A hírügynökség jogászai ezért kapcsolatba léptek a művész ügyvédeivel, a fotó szerzőjének feltüntetését és kártérítést követelnek tőle. A festő képviselői szerint viszont Fairey kész vállalni a pert, hiszen éppen az a művészi módszere, hogy Andy Warhol „szarka-technikájához” hasonlóan létező fotókra vagy képekre alapozza alkotásait, leegyszerűsíti néhány vonalra az eredeti művet és jelszót fűz hozzájuk. A kép azóta bekerült az amerikai elnökök képeit őrző washingtoni National Portrait Gallerybe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva