Hírek

2009.02.23. 12:49

Polgári tragédia: csak a gázrobbanás biztos

Csak annyi bizonyos, hogy gázrobbanás miatt dőlt össze egy lakóépület és rongálódott meg több Polgáron, de azt, hogy milyen műszaki hiba okozhatta a tragédiát, a tűzoltóság szakértők bevonásával még vizsgálja - mondta el Takács Gábor tűzoltó alezredes.

BAMA

A vizsgálat eddigi megállapításai szerint a vezetékes gáz házon belüli szivárgása okozhatta a pénteki hatalmas detonációt - tette hozzá a hatósági vizsgálatot végző hajdúnánási tűzoltóság parancsnoka. Tájékoztatása szerint valószínűsítik azt is, hogy a tetőtérből indulhatott a szivárgás, ott ugyanis találtak olyan golyóscsappal elzárt vezetéket, amelynek a végén sem fogyasztó készülék, sem vakdugó nem volt.

Szivárgás ugyanakkor máshol is lehetett a vezetékben, az épület telítődhetett gázzal, s elegendő volt egy apró szikra, például a villany felkapcsolása, vagy a hűtőszekrény automatikájának a bekapcsolása, ami azonnali nagy erejű robbanáshoz vezetett - közölte a szakember. Takács Gábor nyomatékosította: eddig csak annyi bizonyos, hogy gázrobbanás történt, s "az önkezűség, szándékosság kizárható". Ugyanakkor a robbanás konkrét okát, a műszaki hiba mikéntjét még nem ismerik, ezt a 30 napig tartó szakértői hatósági vizsgálatnak kell kiderítenie - jegyezte meg a parancsnok.

Polgáron, egy Dante utcai házban pénteken következett be hatalmas erejű robbanás, amelynek következtében a házban tartózkodó 74 éves anya és 32 éves fia életét vesztette. A robbanásban a lakóház megsemmisült, két szomszéd épület lakhatatlanná vált, további hat házban pedig különböző mértékű károk keletkeztek.

Vasárnap rendkívüli ülést tartott Polgár képviselő testülete, ahol döntöttek a károsultak megsegítéséről. Az önkormányzat kétmillió forintos kríziskeretét teljes mértékben a károsultak javára fordítja, a karbantartói keretből pedig egymilliót csoportosít át a városgondnokságnak a robbanással összefüggő helyreállítási munkálatokra. A képviselők legalább egyhavi bruttó tiszteletdíjukat ajánlották fel a károsultaknak, a miniszterelnök pedig hárommillió forint kormányzati gyorssegélyt ígért az önkormányzatnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva