Hírek

2009.02.16. 17:25

Reformokról 56 percben

A járulékcsökkentéstől a paksi atomerőmű bővítéséig legalább tucatnyi intézkedést javasolt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn az Országgyűlésben. A kormányfő a pártja által támogatott válságkezelő programját ismertette a képviselőkkel.

Ambrus Vilmos

[caption id="" align="alignleft" width="270"] A járulékcsökkentéstől a paksi atomerőmű bővítéséig legalább tucatnyi intézkedést javasolt Gyurcsány Ferenc
[/caption]Az adó- és a nyugdíjrendszert érintik leginkább a kormány tervezett intézkedései. Gyurcsány a program ismertetésekor elmondta, a személyi jövedelemadó alsó jövedelemsávja 1,4 millióról 3 millió forintra emelkedne, az szja alsó kulcsa 18-ról 19 százalékra változna. Csökkennének viszont a járulékok 32-ről 27 százalékra, megszűnne a magánszemélyek és a vállalkozások különadója. Három százalékkal, 20-ról 23-ra emelkedne az áfa, a jövedéki adó 3-tól 7 százalékig emelkedne. A szociális támogatásokat érintő legfontosabb tervezett változtatás az lenne, hogy megadóztatnák a családi pótlékot, a gyed legalább egyéves munkaviszony után járna. Komoly változás lenne a nyugdíjrendszerben, hogy átalakulna a svájci indexálás, amit a gazdasági növekedéshez kötnének. A kormány tervei szerint 2016-tól évente négy hónappal 65 évre emelkedne a nyugdíjkorhatár.

Gyurcsány számos, a gazdaságpolitikát érintő változtatást is említett. Például megkétszereznék a paksi atomerőmű kapacitását, illetve a földművelésügyi miniszter már tárgyal arról, hogy a nagy áruházláncok polcain 80 százalékban magyar termékek legyenek. Nagyobb támogatást kapna a járműipar, a gyógyszergyártás, a mezőgazdaság és az építőipar, de jobban támogatnák a bio- és a megújuló energiát. Végül arról is beszélt Gyurcsány, meg kell állapodni a kisebb parlamentről és a kisebb önkormányzati testületekről, meg kell változtatni a pártfinanszírozást. Mintegy 56 percig tartó beszéde végén Gyurcsány leszögezte, tudja, hogy nem ilyen programokkal lehet választást nyerni, de hisznek benne, és végig is fogják csinálni programjukat.

A frakcióvezetők és pártelnökök meglehetősen vérszegény, lapos felszólalásokkal reagáltak a kormányfő beszédére. Navracsics Tibor a Fidesz részéről a már jól ismert szlogennel jött elő: amit a kormány tervez, újabb megszorító csomag. A Fidesz frakcióvezetőjének szavait állandó jelleggel csak megismétlő KDNP-s Semjén Zsolt ezúttal szokatlanul konstruktív volt, és két javaslatot is tett. Egyrészt a családok csődvédelmét, másrészt bizonyos élelmiszerek áfájának 5 százalékra történő csökkentését kezdeményezte. Az alig észrevehető Dávid Ibolya (MDF) szerint Gyurcsány programja nem tekinthető komoly, válságkezelő előterjesztésnek.

Fodor Gábor (SZDSZ) felszólalása valóságos közhelyszótár volt: világos programra van szükség, az ország érdekeit szolgáló intézkedéseket közösen kell megtalálni. Az MSZP-s Lendvai Ildikó a Fidesz kormányzati tevékenységét szapulta, majd egy Szörényi-Bródy-idézettel zárta beszédét. Frakciója részéről nagy tapsot kapott, de ez nem volt különösebb bravúr, mivel az ülésteremben a két kisebb ellenzéki párt képviselőit és a Navracsics-Semjén-párost meg a függetleneket leszámítva csak szocialisták ültek. A Fidesz képviselői ugyanis - ahogy azt általában is szokták - a miniszterelnök felszólalása alatt kivonultak a teremből.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva