Hírek

2009.02.24. 10:20

Rekord ár a rekordkevés fűszerpaprikáért

A gazdasági válság ellenére is emelheti a felvásárlási árait a kalocsai paprikafeldolgozó. Az elmúlt évtizedben kevesebb paprikát termeltek a régióban, mert a gazdák gabonára váltottak.

AS Network - baon.hu

"Terveink szerint az idén a termelőknek bruttó 12 900 forintot fizetünk a paprika mázsájáért. Ez jelentős emelkedés a korábbi évekhez képest, de ha nem akarjuk, hogy eltűnjön a piacról a hazai termés, akkor lépnünk kell" - mondta Németh József, a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. elnöke.

"Tavalyelőtt sok gazda úgy döntött, hogy nem termeszt többé paprikát, mert a gabonával kevesebb a munka és jobban is fizet. Például akkoriban egy mázsa kukorica hatezer-kétszáz forint volt, miközben a termelő - a jóval munkaigényesebb - fűszernövényért alig nyolcezer forintot kaphatott mázsánként. Tavaly már kilencezer forint volt az átvételi ár."

Mára a helyzet megváltozott, azaz felére esett a tengeri ára, igaz a gazdák egy része is abbahagyta a fűszernövény termesztését. Az érseki város környékén a korábbi négyezer hektárról, alig egytizedére esett vissza a termesztés. Németh József úgy számol, hogy legalább háromezer hektárnyi termésre van szükség ahhoz, hogy a hazai igényeket ki lehessen elégíteni. Ezért nemcsak áremelésben gondolkoznak, de a Vajdaságban is finanszírozzák az ottani gazdákat, akik szívesen termelnek.

A gazdasági válsággal kapcsolatban Németh József úgy vélekedett, hogy az élelmiszeriparba is hamarosan begyűrűznek a problémák. A nagy értékesítési láncok egyre olcsóbban kívánnak vásárolni. Volt olyan magyar kiskereskedelmi bolthálózat, mellyel hat éve jó kapcsolatban állnak, ugyanakkor az idén harminc százalékos árcsökkentési javaslattal álltak elő. Más láncoknál is jellemző az árcsökkentési igény, bár ott a kereskedők tíz-húsz százalékos mérséklést igényelnek. Történik mindez akkor, amikor a külpiacokon alacsonyabbak a piaci árak, mint itthon.

"A legjelentősebb konkurenciát a spanyolok jelentik, de a hispánok közel sem készítenek olyan minőségű terméket, mint a mieink. Ugyanakkor az is igaz, hogy a nyugati piacon a felhasználók inkább csak színezésre, míg nálunk főként ízesítésre használják az őrölt paprikát" - mondta el az elnök, aki a paprika piaci nehézségek ellenére bizakodó, mert tavaly ötszázmillió forinttal nőtt a társaság árbevétele. Az eredmény keserédes: az emelkedés más termékeknek - ételízesítők, fűszerkeverékek - piacnyerésének köszönhető. A cég fő profilja ettől függetlenül a paprika feldolgozás marad, tette hozzá a társaság első embere, aki hangsúlyozta, hogy a gazdasági nehézségek ellenére sem gondolkoznak létszámcsökkentésben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva