Hírek

2009.02.25. 06:24

Rekordáron kelt el a Matisse-kép

Minden korábbinál magasabb áron kelt el Henri Matisse egy festménye azon a párizsi árverésen, amelyet Yves Saint Laurent és Pierre Bergé gyűjteményéből rendeztek.

BAMA

Az évszázad árverésének is nevezett, háromnapos aukción a tavaly elhunyt divattervező, valamint élet- és üzlettársa, Pierre Bergé mintegy 730 darabból álló magángyűjteménye kerül kalapács alá. A gyűjtemény összértékét eredetileg 300 millió euróra becsülték, de az árverés már az első napon a várakozásokat meghaladó, 206 millió eurós bevételt hozott.

Matisse 1911-es virágcsendélete például 32 millió euróért (40,7 millió dollár) cserélt gazdát a Christie’s aukcióján. A Kankalinok kék és rózsaszín terítőn címet viselő festményt előzőleg 12-18 millió euróra becsülték. A legmagasabb ár, amit eddig egy Matisse által festett képért valaha fizettek, 33,6 millió dollár volt. Az aukció egyébként negatív szenzációval is szolgált: meglepetésre ugyanis nem kelt el az a Picasso-csendélet hangszerekkel, amelynek értékét 30-40 millió euróra teszik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva