2009.02.19. 17:57
Robbanásszerű agyműködés a profi borkóstolóknál
A borkóstoláshoz több kell a kiváló ízlelőképességnél. Használni kell az agyat is – állítja egy római kórház kutatócsoportja.
A tudósok arra szerettek volna választ kapni, van-e különbség a borivásban képzett és képzetlen ember agyhullámai között. Felfedezték, hogy a tanulás nemcsak az ízlelés minőségét befolyásolja, hanem meghatározza azt a módot, ahogyan az agy reagál a bor ízére.
A vizsgálat alkalmával a kutatók hét profi borkóstoló és hét átlagos borivó agyhullámait vizsgálták. Az EEG mindkét csoportnál erős aktivitást mutatott az agy örömközpontjában. A megdöbbentő különbség az agykéreg tevékenységében volt: amíg a borszakértőknél a gondolkodásért felelős rész robbanásszerű aktivitását rögzítették, addig az amatőr borivók agykérgében semmiféle reakciót nem tapasztaltak.
„Mindkét csoportot megkérték, koncentráljon a borra, amit iszik, tehát nem arról van szó, hogy nem gondolkodtak volna” – mondta Gisela Hagberg, svájci biofizikus a római Borakadémia tanulmányának ismertetésén. A különbség, bár mindkét csoport agya észlelte az ivás folyamatát, abban keresendő, hogy a borszakértőkben a bor íze további hatást is kiváltott.